RİZE (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Çayeli teşkilatınca, 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerini Anma Gecesi programı düzenlendi.

Çayeli Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul'daki Atatürk Havalimanında önüne yatarak tankı durdurmak isteyen Metin Doğan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Doğan, burada yaptığı konuşmada, "Hayatı, yaşamayı severken ve planlarım varken bu uğurda saniyeler düşünmeden canımı feda edeceğim bir vatanım olduğu için Allah'a şükrediyorum." dedi.

15 Temmuz akşamı eve gitmek için az bir yolunun kaldığını anlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eve gittiğimde TV'den tankları gördüm. Tanklar orada durduğu sürece gezi olaylarında insanlar yalancı fotoğraflarla sokağa dökülmüştü. Tekrar yine o insanların sokağa döküleceğini düşündüm. Onlar sokağa dökülmeden darbeye karşı çıkan insanların çıkması gerekiyordu. Onların çıkması için çok büyük bir şeylerin yapılması gerekiyordu. O çok büyük bir şey de TV'de gördüğüm tankların altında birilerin ezilmesi gerekiyordu. Eğer biri ezilirse insanlar çoktan çıkar diye düşündüm. Gündemimizde böyle iktidar partisi ile ordu arasında sıkıntı olsa insanlar iki veya üç gün sonra bu girişim olduğu zaman bekleyebilirler. Böyle bir şey de yok. ''

Doğan, şöyle devam etti

''Bu yüzden kimsenin ne yapacağını bilmediğini düşündüm. İnsanların böyle düşünmeleri ile vakit kaybolunca diğer kesim çıkacak. Diğer kesim çıktığı zaman gezi olaylarında sessiz kalan bir çoğunluk vardı. Bu çoğunluk sessiz kalmayacaktı. Onlar da çıkacaktı. Onlar çıktığı zaman da iç savaş çıkacağını Allah bana gösterdi. Yüz binlerce insan ölecekti. O yüz binlerce insan ölmesin diye hayatımı bu kadar çok severken ben ölmek istedim. Buna karar verir vermez öyle bir hızla evden çıktım. Çünkü çok hızlı çıkmak gerekiyordu. Allah'a dua ediyorsunuz ki o paletlerin altında kalmanızı engelleyecek her şey için dua ediyorsunuz."

Evden çıktıktan 10 dakikada sonra olay yerine vardığını da belirten Doğan, "Tanklara yaklaşmak da kolay değildi. Ben oradaki askerlerle savaşmayı bile düşünmedim. Savaşmayı düşünsem birkaçını dövebilirdim. Ben o tankın üstüne de çıkabilirdim. Askere de saldırabilirdim. İnsanlar tankın üzerine çıkmış birini görürseler 'askere ve saldırıyor' filan diye o zaman korktuğumuz o kesim dışarı çıkacaktı. Onun için onlara saldırmadım, saldırmamayı da düşünmedim. " ifadelerini kullandı.

Doğan, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı.