Çanakkale Kara Savaşları’nın 100’ncü yıl dönümü anma törenleri kapsamında, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ‘57. Alay Vefa Yürüyüşü’ gerçekleştirildi.
Üniversite öğrencileri, izciler, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile vatandaşların katıldığı etkinlikte, 25 bin kişi 57. Alayın son güzergahında yürüdü.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen ‘57. Alay Vefa Yürüyüşü’ 25 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde buluna kamp alanında toplanan katılımcılara, Türk Kızılayı ile Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan ve 100 yıl önce tümü şehit olan 57’nci alay askerlerinin son yediği yemek olan kırık buğday çorbası ikram edildi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, çorba kazanının başına geçip katılımcılara çorba dağıttı.
Bakan Kılıç, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ve etkinliğe katılanlar, 100 yıl önce 57’nci Alay askerlerinin yaptığı gibi sabah namazını kıldı. Yapılan duanın ardından ise yürüyüş başladı. Yürüyüşte, Bakan Kılıç’ın yanı sıra 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ ve çok sayıda rütbeli asker de katıldı. Atlı süvari birliklerinin de eşlik ettiği yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüş, 1.5 saatte tamamlandı.
Yürüyüşün bitiş noktası olan Conkbayırı’nda bir tören düzenlendi. Törende 57. Alay’ın temsili sancağı Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri tarafından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerine devredildi. Çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Bakan Akif Çağatay Kılıç, “Çanakkale’de omuz omuza çarpışan, yan yana şehit olan atalarımızın, ecdadımızın hatırına bugün kardeşlik, birlik ve beraberliği tüm dünyaya haykırmamız gerekiyor. Çünkü bizi ecdadımızın yapmadığı, inancımızın hiçbir şekilde müsaade etmeyeceği birçok ithamla bize karşı duruş sergilemeye çalışanlar var. Tarihin sayfalarında gerçekler vardır ve biz hep şunun söyledik; ‘Bizim devletimizin, ecdadımızın saklayacağı hiçbir şey yoktur. Bizim arşivlerimiz her konuda açıktır. Ama şunu söylüyoruz. Tarihte yaşananlar tarihçilerin işidir. Tarihte yaşananları araştıracak olan, ortaya çıkaracak olanlar bellidir. Siyasetin, parlamentoların bunlarla işi olmamalıdır. Biz bunu açık yüreklilikle söylüyoruz ve her zaman da söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu. Burada yapılan tören, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı bando konserinin ardından sona erdi.
(İHA)