KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da, 25. Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası çeşitli etkinliklerle başladı.

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nde yapılan açılış töreninde konuşan Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Şeyh Şaban-ı Veli’nin yaşadığı dönemde ortaya koyduğu çalışmalarla dine büyük hizmetler sunduğunu söyledi.

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesine valilik tarafından önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Vali Günaydın, şöyle dedi:

"Yıllarca bekleyen bir projeyi başlattık. Hepimizin gördüğü gibi Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi'nde o manevi duyguyu yaşamak, çok daha anlamlı oldu. Bu projenin tamamlanması ile bu manevi duygunun yaşanması daha anlamlı olacaktır. Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda üç aşamaya bölünen proje iki etaba indirildi. Geri kalan kısmını tek aşamada tamamlayacağız."

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise, son dönemlerde tarihe, geçmişe ve kültüre sahip çıkıldığını belirtti.

Kastamonu'nun bu anlamda şanslı bir il olduğunu dile getiren Milletvekili Çelik, "Kastamonu'nun değişik bölgelerinde bulunan diğer külliyelerin, camilerin son dönemde verilen desteklerle restorasyonları yapıldı ve pırıl pırıl ortamlarda biz bu etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, birlik ve beraberlik içerisinde Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'yi tam anlamıyla duyurmanın gerekli olduğunu kaydetti.

Babaş, Kastamonu'nun tarihi ve kültürü ile tanınmış bir şehir olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bu yaşanılanı, hem yaşamamız hem de geleceğe yansıtmamız lazım. Hedef büyük. 2019 UNESCO da Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli yılı olmasını istiyoruz. Bu konuda gerekli atılım ve çalışmaları başlattık. Elimizden geldiği kadar da bu işi yapmayı sürdüreceğiz. Bu işi hep birlikte sağlamamız lazım. Herkes bu işin peşinde olmalı."

Törene, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, davetliler ve vatandaş katıldı.