BOLU (AA) - Bolu'nun Mengen ilçesinde bu yıl 31'incisi düzenlenen "Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali" başladı.

Mengen Belediyesi ile Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu, Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği, Mengen Aşçılar Federasyonu ve Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından gerçekleştirilen festivalin açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, ilçe girişine konulan ve 15,5 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük aşçı heykeli olma özelliğini taşıyan "Ustalara ve Mesleğe Saygı Anıtı"nın açılışı yapıldı.

Mengen Aşçılar Federasyonu Başkanı Melik Altundağ buradaki konuşmasında, "Bugün tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Bence bu anı tarihi yapan şey hepimizin, Topkapı Sarayı’nın ilk Türk aşçısı Mengenli Yakup ustanın önünde bir arada bulunmasıdır. Bu tablo mesleğimizin geleceği için umut vericidir." dedi.

Ustalara ve Mesleğe Saygı Anıtı'nın aynı zamanda burada oluşan tabloya bir saygı duruşu olduğunu belirten Altundağ, "Tüm meslek örgütlerimizin dünyanın tek aşçılık bayramının oluşturduğu birlik ve beraberlik tablosu, umarız ki bütün ülkeye ve dünyaya örnek olur. Önünde bulunduğumuz anıt 15,5 metre yüksekliğinde dünyanın en büyük aşçı anıtı olup meslek onurumuz için dikilmiştir." diye konuştu.

Daha sonra anıt önünden festival alanına kadar bando eşliğinde kortej yürüyüşü yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Yenimahalle Belediyesi Tubil Halk Dansları Topluluğu tarafından sunulan halk oyunu gösterisinin ardından Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, festivalin açılış konuşmasını yaptı. Festivalin ilçe için gurur kaynağı olduğunu belirten Bulut, "Mengen gibi küçük bir ilçede festivalin bugünlere ulaşmasına katkı veren, aramızdan ayrılan tüm üstatlarımıza, aşçılarımıza, değerli ulusal aşçı örgütlerimize teşekkür ediyoruz. Yıllardır özveriyle, Mengen adıyla ve markasıyla bütünleşen festivalimize sahip çıktılar. Sahip çıkmaya da devam ediyorlar. Bugüne kadar düzenlediğimiz festivaller ilçemize, aşçılarımıza, aşçılık sanatına, aşçılık eğitimine, turizme, sanat ve kültürümüze önemli kazanımlar sağlamıştır." dedi.

- Down sendromlu çocuklar aşçılarla birlikte yemek yaptı

Festival kapsamında Down Sendromlu çocuklar arasında yemek yarışması düzenlendi.

Yarışmaya katılan 10 çocuk, festival alanına kurulan seyyar mutfakta kendilerine yardımcı olan profesyonel aşçılarla birlikte yemek pişirdi.

Yapılan yemekler daha sonra federasyon yetkilileri tarafından tadılarak öğrencilere not verildi. Federasyon yetkilileri, yarışmaya katılan tüm çocukları ödüllendirdi.

Etkinlik kapsamında daha sonra 56 ilden gelen aşçılar tarafından kurulan stantlarda yapılan yöresel yemekler tadıldı.