KASTAMONU (AA) - ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Kastamonu'da yaşayan Ahmet Çetin, 35 yıl önce ev inşaatı sırasında Roma dönemine ait kalıntılar bulunan ve birinci derece sit alanı ilan edilen arsası ile ilgili bugüne kadar istimlak işlemleri tamamlanmadığı için mağduriyet yaşadıklarını ileri sürdü.

Taşköprü ilçesine bağlı Kese köyünde yaşayan Ahmet Çetin, 35 yıl önce babasının verdiği arsaya 2 katlı ev yapmaya başladı. Evin inşaatı sırasında temelden duvar ve demir parçaları çıktığını gören Çetin, durumu jandarmaya bildirdi. Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucu, evin yapıldığı alan ve çevresinde Roma dönemine ait kalıntılar olduğu tespit edildi. Çetin'in evinin temelinde ise kilise bulunduğu ortaya çıktı. Çetin'e, arsasının bulunduğu yerin birinci derecede sit alanı olduğu bildirilerek inşaat durduruldu.

- "Bekarken evi yapmaya başladık, evlendim, emekli oldum hala yapamadık"

O tarihten bu yana arsası ile ilgili adım atılmasını bekleyen Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağduriyet yaşadığını ileri sürdü.

Evin temelinin ve çıktığı birinci katın çürümeye yüz tuttuğunu belirten Çetin, şunları söyledi:

"İnşaat başladığında kalıntı çıkınca insani görevimizi yaparak devlet yetkililerine haber verdik. Müze müdürlüğü yetkilileri gelerek inceleme yaptı. Bizans ve Roma dönemine ait kalıntıların olduğu söylendi ve burayı birinci derece sit alanı ilan ettiler. Bize yapılandırma yasağı geldi. Biz de başka yerlerden arsa aldık, evlerimizi oraya yaptık. 35 yıldır arsamıza hiçbir şey yapamıyoruz. Temellerini attığım, birinci katını çıktığım evimin yapımına dahi izin vermediler, evim çürüyor. Bekarken evi yapmaya başladım, şimdi evlendim hatta emekli oldum 55 yaşındayım halen evi yapamadık. Arsamıza bir şey yapamıyoruz. 35 yıldır mağdurum. İstimlak edildi ama bütçedeki yetersizlik ve köy arsası olmasından kaynaklanan bazı sorunlar öne sürülerek bizlere bir kuruş ödenmedi. Tekrar müze müdürlüğüne geçen yıl dilekçe verdik ama aynı şekilde işi uzatıyorlar, burada birkaç aile var, hangisi kimin yeri tekrar ölçüm yapılacakmış."

Müzeden yetkililerin gelmesini beklediklerini ifade eden Çetin, bir an önce gerekli çalışmaların yapılıp ya istimlak parasının ödenmesini ya da arazinin kullanım hakkının verilmesini istedi.

Aynı durumda olan başka köylüler de bulunduğunu belirten Çetin, "Bize arsamızın parasını ödesinler ondan sonra ister kazsınlar ister kazmasınlar bizim için önemli değil. 35 yıl oldu, çok mağduruz. Ya yerimiz bize geri verilsin yapılarımızı tekrar yapalım ya da istimlak edilsin, paramızı versinler işimize bakalım." diye konuştu.

Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise Kese köyünde bazı vatandaşların arsalarının sit alanı olduğunu belirterek, kamulaştırma işleminin sürdüğünü, eksikler giderilince istimlak edileceğini kaydetti.