Muş’ta hayvancılıkla uğraşanlar, aylık 4 bin TL ücretle çoban bulamıyor.
Muş’ta sürü sahipleri 4 bin TL ücret karşılığında çoban arıyor. Çobanlar sosyal güvenceleri olmadığı için bu yıl çobanlık yapmayınca fiyat arttı. Geçen yıl 2 bin lira olan çoban ücreti bu yıl 4 bin TL’ye çıktı.
Muş’ta çoban olacaklara 4 bin TL’nin yanında 50 kilo peynir, 60 kilo yün, bir kuzu, telefon konturu, giyecek ve ayakkabı verildiğini belirten sürü sahibi Nurullah Kanşiray, 5 ay sürecek olan çobanlık için birçok sürü sahibinin kimseyi bulamadığını ve kadınlarının çobanlık yaptığını anlattı.
Gündüz kadınlar gece erkeklerin sürülere çobanlık yaptığını ifade eden Kanşiray, “Biz çobanlara 3 bin 500 - 4 bin lira aylık veriyoruz. Çobanların mesela peyniri var 50 ile 30 kilo. Yün veriyoruz, çobanın giyimi kuşamını biz karşılıyoruz. Sigara ve ayakkabısı dahil. Gerçekten biz çoban sıkıntısı yaşıyoruz. Tabi onlarında bazı istekleri var. Çobanlarda diyor ‘sağlık güvencemiz yok’ o yüzden sigortasız olduğu için kimse çoban olmak istemiyor. Onlarda batıya gidiyor sigorta için. Bir güvence olsun diye o yüzden kimse çoban olmuyor. Bazen zamanlar çobanlar bulunmadığı zaman bayanlar gidiyor. Gündüz bayanlar gidiyor gece erkekler gidiyor” dedi.

“ÇOBAN BULAMAYINCA KENDİSİ GİDİYOR”
Çoban bulamayınca kendi hayvanlarına bakan Belkise Çelik, “Koyuna gidiyorum, çobanım yok. Bana diyor 4 bin lira yiyecek, içecek aha bu da benim ağacım ben koyuna (çobanlığa) gidiyorum” dedi.

“AYLIK 4 BİN LİRA, 50 KİLO PEYNİR VE 60 KİLO YÜN ALIYORUM”
Aylık 4 bin lira, 50 kilo peynir ve 60 kilo yün alarak çobanlık yaptığını ifade eden Erhan Erboğa, “Bazı köyler var hâla çoban tutmamışlar. Çünkü çoban sıkıntısı çok. Sigorta olmadığı için kimse çoban olmak istemiyor. Ne sağlık sigortası ne de bir güvence var” şeklinde konuştu.
(İHA)