KARABÜK (AA) - Karabük Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü tarafından 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, canlılar dünyasının, insanlardan, bitkilerden ve hayvanlardan oluştuğu, hayvanların ise duyu ve hareket yetenekleri olan canlılar olduğu ifade edildi.

Hayvan dostlarının, ilk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya gelerek, hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurduklarının aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yurdumuzda Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Hayvanları korumak ve kollamak, insanların görev ve sorumlulukları arasında yer alıyor. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. İnsanoğlu hayvanları yok etmemeli, haklarını çiğnememelidir. Hayvanlarımıza da hizmet sunulması bir insanlık vazifesidir. Bütün hayvanların, insanlarca gözetilme, bakılma ve korunma hakkı vardır. Herkes sokak hayvanlarına karşı üzerine düşen görevleri yerine getirirse, sorunlar bir nebze olsun çözülmüş olur. Hayvanların da en az insanlar kadar yaşama hakkı olduğu bilinmelidir. 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Gününde siz de Hayvanları Rehabilitasyon Merkezine uğrayarak burada bulunan sokak hayvanlarını ziyaret edebilir, onlara sevginizi, merhametinizi gösterebilir veya sahipsiz sokak hayvanlarını sahiplenebilirsiniz. Kimsesiz olan bu hayvanlara en azından bu günde ilgimizi gösterelim ve bu hayvanlar için elimizden gelen insanlık görevimizi yapalım."

"4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle, hayvanların korunması konusunda her kesimden en yüksek hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz." denilen açıklamada, "Bize pek çok faydaları olan hayvanları biz de sevelim ve koruyalım. Onları rahatsız etmeyelim. Yaralı ve hasta olanları hemen veterinere götürelim. Hayvanlara iyi bakıp besleyelim." ifadelerine yer verildi.