ANKARA-(AA) - Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, "Biz hiçbir şekilde doğru olmayanı yazmıyoruz. Göğsümü gere gere dışarıda şunu söylüyorum: Anadolu Ajansında yalan haber olmaz" dedi.

Mutanoğlu, AA Haber Akademisi tarafından AA personelinin habercilik refleksi ve algılarının geliştirilmesi, eksiklerinin giderilmesi amacıyla düzenlenen Ajans Haberciliği Hizmet İçi Eğitimi'nin açılış dersinde konuştu.

AA’nın uluslararası haber ajanslarından biri olduğunu vurgulayan Mutanoğlu, "ABD Başkanı Obama’nın New York ya da Washington’daki bir fotoğrafını Washington Post AA’dan alıp kullanabiliyor. Bu bizim için müthiş bir başarı" dedi.

AA’nın istenen noktaya gelmesi halinde, dünyada en 5 büyük ajans arasında yer alabileceğinin altını çizen Mutanoğlu, bu nedenle hizmet içi eğitime büyük önem verdiklerini söyledi.

Mutanoğlu, AA’nın, "insan merkezli habercilik" anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, olayı haber yapanın içindeki insan unsuru olduğuna dikkati çekti. Mutanoğlu, şunları kaydetti:

"Zaman zaman İspanya'nın Etna Yanardağı patlar. Bir yanardağın patlaması başlı başına bir olaydır, doğa olayıdır. Ama bunu kıymetli kılan şey, insanı etkilemesidir. Eğer içerisinde insan yoksa, haber diyemiyoruz. Onu kıymetli kılan insanla bağlantısıdır. Bir haberde insan yoksa, aslında haber yoktur. İnsanı ön plana çıkarmak bizim için önemli."

Mutanoğlu, Türkiye'de habercilik müessesinin ideolojik ve maddi çıkar merkezli nedenlerden dolayı hasar gördüğünü ifade ederek, "Tam böyle bir durumda kale gibi Anadolu Ajansı var. Biz hiçbir şekilde doğru olmayanı yazmıyoruz. Bizim haberciliğimiz, hiçbir şekilde doğru olmayan bilgi yayınlamamak üzerinedir. Göğsümü gere gere dışarıda şunu söylüyorum: Anadolu Ajansı'nda yalan haber olmaz" dedi.

Habercilerin ciddi bir entelektüel bilgi birikimine de ihtiyacı olduğunu dile getiren Mutanoğlu, gazetecinin gücünü anlatırken, şunları söyledi:

"Fabrikatör olabilirsiniz, emrinizde 500 ya da bin kişinin çalıştığı bir fabrikatör olabilirsiniz ama bir gazeteci sizden daha güçlüdür. Yani o çalıştırdığınız bin kişiden biri gibi düşünebilirsiniz. Bir gazeteci sizi sarsar, fabrikayı başınıza yıkabilir, sizden güçlüdür. Gazetecilik güç demektir ama bu gücü iyi kullanmak gerekir."

Eğitime katılanlara "haberde insanı aramaları" tavsiyesinde bulunan Mutanoğlu, haberci için değişmez üç temel ilkenin, "doğruluk, adalet ve diğergamlık" olduğunu vurguladı.

-Toplam 160 saatlik pratik ve teorik ders verilecek

AA Haber Akademisi tarafından 4 Mart'a kadar kurum içi çalışanlara yönelik gerçekleştirilecek eğitimlerde toplam 160 saat pratik ve teorik ders verilecek. Eğitimle, personelin habercilik refleksi ve algılarının geliştirilmesi, eksiklerinin giderilmesi hedefleniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Medya ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığında görevli personele de 12 Şubat'a kadar 23 saat pratik ve teorik uygulamaları içeren "Yazılı Haber Teknikleri Eğitimi" de verilecek.