The New York Times’in ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, örgütün merkezi Rakka’yı kuşatmaya hazırlanıyor. Plana göre operasyon, İncirlik’ten kalkan koalisyon uçaklarının 20 bin Kürt muhalif ve 3 ila 5 bin arasında Arap savaşçıya destek vermesiyle gerçekleştirilecek.
TÜRKİYE İÇİN GÜVENLİ BÖLGE HEDEFİ

Bu planla, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ olarak isimlendirdiği Azez ile Cerablus arasındaki kısmın IŞİD’den alınarak Suriyeli muhaliflere kazandırılması hedefleniyor. Planın başarılı olması durumunda IŞİD’in merkezi konumundaki Rakka da kuşatılacak. Kentin ikmal yollarının kesilmesi, ancak kente doğrudan müdahale edilmemesi planlanıyor.
MUHALİFLERE SİLAH VERİLECEK

Yetkililer, ABD Başkanı Barack Obama’nın operasyonu önümüzdeki haftalarda başlatmak için iki önemli adımı onayladığını belirtti. Gazetenin haberine göre Obama, Suriye’de savaşan muhaliflere doğrudan mühimmat ve silah verilmesi için ilk defa Pentagon’a emir verdi.
ABD Başkanı, Türkiye’deki İncirlik Üssü’nden kalkan uçakların hava saldırılarını yoğunlaştırmasını da istiyor. Ancak, İncirlik Üssü’nün kapasitesinin geliştirilmesi konusu da görüşülüyor. Gazete, Arap savaşçıların katılımının, Türkiye’nin bölgedeki Kürtlerin çok etkili olması yönündeki endişesini azalttığını ifade etti.
ABD’li yetkililer, yeni operasyonun Rusya’nın Suriye’deki bombardımanlarından önce planlandığını ve Rus bombardımanların planı engellemeyeceğini de vurguladı.
Kaynak: New York Times