Mısır’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Arap Birliği ve Mısırlı temsilcilerin katılımıyla düzenlenen toplantı sonrası, İsrail ve Hamas’a ateşkes çağrısında bulunuldu.
Mısır’ın başkenti Kahire’de ABD Dışişleri Bakanı Kerry, BM Genel Sekreteri Ban, Arap Birliği ve Mısırlı temsilcilerin katılımıyla İsrail-Filistin konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze’de daha uzun süreli bir ateşkes elde edebilmek için bayram süresince 7 günlük ateşkes sağlanması yönünde çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Ateşkes müzakerelerinin "terminoloji" üzerinde anlaşmazlık yaşanması dolayısıyla tıkandığını söyleyen Kerry, "Ancak Hamas ve İsrail’in kendilerini bir çözüm bulmaya adadıklarına inanıyorum" diye konuştu.
BM Genel Sekreteri Ban ki-moon ise sivillerin savaşın ortasında kaldığı Gazze’de halkın yeterince acı çektiğini belirterek, askeri çözüm arayışlarından bir sonuç alınamadığını, Filistin ve İsrail’in kalıcı barış içinde yaşamalarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Ban ayrıca, 7 günlük ateşkes öncesinde Gazze’deki savaşa 12 saat boyunca ara verilmesi önerisinde bulundu.
Öte yandan, İsrail medyasında çıkan haberlere göre, İsrail güvenlik kabinesinin Gazze’de savaşa 12 saat ara verilme önerisini değerlendirdikleri kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin heyetinde bulunan bir yetkili ise İsrail’in yarından itibaren başlayacak şekilde bu öneriyi kabul ettiğini açıkladı. Ateşkesin saat kaçta başlayacağı henüz belli olmadı.
Fransız diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre de ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, AB, Katar ve Türkiye’den temsilcilerin Gazze’de ateşkes sağlanması için bütün çabaların birleştirilmesine odaklı bir toplantı düzenlemek üzere yarın Paris’te bir araya gelecekleri bildirildi.
(İHA)