Cumhuriyet Bayramı’nın 93’üncü yıl dönümü İzmir’de coşkulu törenlerle kutlandı. ABD Büyükelçiliğinin İzmir’de bayram kutlamaları sırasında saldırı olabileceği uyarısına rağmen vatandaşlar, törene yoğun katılım gösterdi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep’in, valilik makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Kabulün ardından kutlamaların ikinci adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Törende İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, araç üzerinde tören alanını dolaşıp vatandaşları bayramlarını kutladı. Halk oyunları ekiplerinin de gösterisiyle başlayan kutlamalarda, protokol ve askeri üyelerin yanı sıra AK Parti ve CHP milletvekilleri de yer aldı.

ABD UYARISINA RAĞMEN ALANI HINCA HINÇ DOLDURDULAR
Törende güvenlik önlemlerini alınırken, kutlamalar boyunca da bir polis helikopteri de sürekli keşif yaptı. ABD Büyükelçiliğinin geçtiğimiz günlerde terör eylemi ihtimali sebebiyle İzmir’deki vatandaşlarına yaptığı uyarıyı dikkate almayan İzmirlilerin alanı hınca hınç doldurduğu görüldü.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşma yapan Vali Erol Ayyıldız, milli birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Cumhuriyetin ve vatanın, ödün vermeden korunması ve yaşatılması gereken en değerli varlık olduğunu belirten Vali Ayyıldız, cumhuriyetin kuruluşunu kutlamanın da Türk milleti olarak milli bir görev olduğunu söyledi.

"15 TEMMUZ’U ÇOK İYİ ANALİZ ETMELİYİZ"
15 Temmuz darbe teşebbüsünü de hatırlatan Vali Ayyıldız, “O gün ölümü göze alan milyonlarca vatandaşımızın sokakları ve meydanları doldurarak ülkemizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainlerini hezimete uğrattığı o şanlı mücadelede gördük. Devlet ve millet olarak 15 Temmuz darbe girişimini çok iyi analiz etmeliyiz. Sadece bu ihaneti gerçekleştiren FETÖ değil onların arkalarındaki güçleri, onları harekete geçiren saikleri de çok iyi değerlendirmeliyiz. Yıkıcı bölücü tehditlere karşı daime uyanık ve hazır olmalıyız” diye konuştu.
Törende Nevvar Salih İşgören Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi İrem Üzer, “Atatürk ve Cumhuriyet”, Onur Yiğit de “Türkiye Cumhuriyeti” adlı şiirlerini okudu. Ege Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu da zeybek gösterisini sundu. Kutlamalar geçit töreniyle son buldu.
(İHA)