TRABZON (AA) - Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, "Türkiye-Gürcistan arasındaki en güzel örneklerden birisi olan Sarp Batum Havalimanı eskide kaldı ve artık yeni projeler üretmeliyiz" dedi.

Khabadze, beraberindeki heyetle Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Trabzon'da olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki işbirliğiyle Trabzon'un, Rize'nin ve Artvin'in uluslararası platformlarda birlikte yer aldığını belirten Khabadze, iki ülkenin artık birbiri olmadan proje üretmediğini ifade etti.

Khabadze, Trabzon ve Batum ilişkilerinin de eskiye dayandığını dile getirerek, "İlişkilerimizin daha da gelişmesi için kültürel ve sosyal anlamda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Daha sık görüşerek, projeler üretmeliyiz. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Bölgesel olarak da ortak çalışmaların ve projelerin olduğunu vurgulayan Khabadze, "Türkiye-Gürcistan arasındaki en güzel örneklerden birisi olan Sarp Batum Havalimanı eskide kaldı ve artık yeni projeler üretmeliyiz. Bunun için de iş adamlarımıza her türlü destek sağlamalıyız. Bunun için hazırız" diye konuştu.

Vali Öz de Türkiye-Gürcistan ilişkileri ve özellikle Acara Özerk Cumhuriyeti ile Trabzon ilişkilerinin son yıllarda giderek arttığını ve iyi bir süreci takip ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İki ülke arasındaki ilişkiler dışında Acara Özerk Cumhuriyeti ile Karadeniz ve Trabzon arasındaki ilişkiler ticaret, turizm, inşaat sektörü gibi alanlardaki kültürel ilişkiler dolayısıyla ayrı bir önem arz etmektedir. Bu iki bölgenin ticareti, turizmi ve inşaat sektöründeki kaderi geçmişteki tarih ve dostluk bağından hiçbir zaman ayrı düşünülemez. Bu sürece özellikle son dönemde gerek Gürcistan hükümeti gerekse Acara Özerk Cumhuriyeti yönetimi çok büyük önem vermektedir."

Öz, iki ülke arasındaki ilişkilerin Sarp Sınır Kapısı ve karşılıklı iş birliği konusundaki çalışmalarla daha da gelişeceğine dikkati çekerek, Batum kardeş şehir ilişkileri kapsamında kültür, sanat ve spor anlamında pek çok ortak çalışma yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Vali Öz, ziyaretin anısına Khabadze'ye telkari işlemeli gemi maketi hediye etti. Khabadze de Öz'e plaket takdim etti.