Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından yapılan ortak açıklamada, Abdullah Öcalan’ın avukatları ve aileleri ile görüştürülmemesi durumunda 5 Eylül’den itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevi başlatılacağı belirtildi.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, HDP’li milletvekilleri, DBP’li yöneticiler, DTK bileşenleri, son dönemde yaşanan olaylara ilişkin DTK binası önünde ortak açıklama düzenledi. Grup adına basın açıklamasını DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle yaptı. Abdullah Öcalan’dan 510 gündür haber alamadıklarını söyleyen Dicle, avukatları, aile üyeleri veya siyasi bir heyetin yüz yüze görüşüp kendisinden sağlıklı bir haber alıncaya kadar, yeni bir süreç başlatma kararı aldıklarını ifade etti. 5 Eylül’den itibaren süresiz dönüşümsüz açlık grevi başlatılacağını kaydeden Dicle, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu çerçevede; aramızdan 50 gönüllü arkadaşımız 5 Eylül tarihi itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklardır. Bu açlık grevinin tek talebi vardır, Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır. Bu doğrultuda öncelikle ilk çağrımız hükümetedir, bu talebimizin her açıdan, siyasi, hukuki, ahlaki, insani meşruiyetinin gözetilerek hemen yarın yerine getirilmesini diliyor ve bekliyoruz. Halkımıza ve demokrasi güçlerine de çağrımız şudur, bu son derece makul çağrımıza karşılık verilmemesi durumunda, süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacak olan arkadaşlarımızın etrafında büyük ve görkemli bir sahiplenmeyi gerçekleştirmek üzere herkes hazırlığını ve planlamasını yapmalıdır."
Öte yandan, basın açıklamasının yapıldığı sırada DTK binasına Öcalan posteri asıldı. Güvenlik güçlerinin yaptıkları anonsa rağmen poster indirilmeyince kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Güvenlik güçleri daha sonra DTK binasına girerek Öcalan posterini indirdi. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
(İHA)