BOLU (AA) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin (AİBÜ) projesi, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "6. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri" yarışmasında "Yeşil Alan ve Çevre Yönetimi" kategorisinde 1’inci oldu.

AİBÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 6. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri yarışmasında Yeşil Alan ve Çevre Yönetimi kategorisinde 1. olan projenin, AİBÜ ve Bolu Belediyesi, 2015 yılında imzaladıkları protokol kapsamında "Bolu İlinin Endemik Bitkilerinin Tespiti ve Endemik Bitkiler Doğal Gen Bahçesinin Oluşturulması" adlı proje gerçekleştirdi.

Proje, endemik bitkilerin popülasyonlarına zarar vermeden tohum, soğan veya yumru gibi üreme parçalarından örnekleme yaparak Bolu Belediyesi tarafından kurulmakta olan Doğal Bitkiler Gen Merkezi’ne materyal temin etmeyi ve yeri dışında koruma çalışmalarına katkı sağlamayı amaçladığı ifade edildi.

Açıklamada, projenin, Bolu’daki endemik bitkilerin güncel envanterinin çıkarılması, yok olma tehdidi altındaki türlerin belirlenmesi, endemik bitkilerin ve biyolojik çeşitliliğin fazla olduğu alanların belirlenerek yerinde korumaya yönelik önerilerin sunulması ve arazi çalışmalarında tanımlanan bitkilerin fotoğraflarının çekilerek bilimsel veriler ışığında toplumun bilinçlendirilmesi amaçlarıyla hazırlanan Bolu İlinin Endemik Bitkileri kitabına da katkı sağladığı kaydedildi.