İSTANBUL (AA) - Akbank, Avrupa Yatırım Bankası (European Investment Bank) ile 6 yıl vadeli 200 milyon avro karşılığı yaklaşık 810 milyon lira tutarında ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı (İTMK) için anlaşma imzaladı.

Akbank'tan yapılan açıklamada, bankanın, Avrupa Yatırım Bankası ile 6 yıl vadeli 200 milyon avro karşılığı yaklaşık 810 milyon lira tutarında İTMK için anlaşma imzaladığı kaydedildi.

Akbank, anlaşma kapsamında ilk dilim ihracı gerçekleştirerek finansmanın 650 milyon lira tutarındaki bölümünü aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, bankanın İTMK ihracı ile tarihi bir işleme imza attığını bildirdi.

2015 yılında gerçekleştirdikleri ilk İTMK ihracının ardından 2017'de ikinci ihraçlarını da tamamladıklarını aktaran Rota, bir Türk kuruluşunca yurt dışında yapılan en uzun vadeli TL tahvil ihracını gerçekleştirerek yurt dışı borçlanma işlemlerinde sektöre liderlik etmeyi sürdürdüklerini dile getirdi.

Rota, finansmanın 650 milyon liralık kısmının hesaplarına geçtiğini vurgulayarak, konuyla ilgili şunları da kaydetti:

"Geriye kalan yaklaşık 160 milyon liralık kısmını önümüzdeki aylarda temin edeceğiz. Bu işlemimizle ekonomimize yaklaşık 810 milyon lira büyüklüğünde yeni bir finansman sağladık. Sağladığımız kaynakla KOBİ ve ticari firmaların finansman ihtiyaçlarını karşılayacağız. Ülkemize daha uzun vadede yeni yurt dışı finansman kaynağı yaratmak ve ekonomimize destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Akbank, Şubat 2015'te 5 yıl vadeli 407,3 milyon lira tutarında Türkiye'de yapılan ilk İTMK ihracını gerçekleştirmişti.