Türk Hava Kurumu (THK) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliğiyle 6 ülkeden 70 pilotun katıldığı Uluslararası Karain Fly-In Festivali’ndeki akrobasi gösterileri ilgiyle izlendi.
THK Karain Meydanı ve Havacılık Eğitim Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Karain Fly-In Festivali, yurt içi ve yurt dışından 40 uçak ile 70 pilotun katılımıyla gerçekleştirildi. Festivale, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, THK Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş’in yanı sıra çok sayıda davetli ve gökyüzü tutkunları katıldı. Alana girişte jandarma tarafından geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü. Karain Fly-In’e katılmak için yurt içi ve yurt dışından gelen pilotlara çiçek ve onur belgesi takdim edildi.
Alana büyükten küçüğe doğru sırasıyla dizilen uçakları inceleyenler, pilotlardan bilgi alıp bol bol fotoğraf çektirdi. Minikler ise çizgi filmlerde gördükleri Gyrocopteri dikkatli şekilde inceledi.
Etkinlikler kapsamında akrobasi ve gösteri pilotu Oğuzhan Yararcan, TC-RSF tescilli Pitts S-2B model çift kanatlı akrobasi uçağıyla gökyüzünden görsel şölen sundu. Zaman zaman alçak uçuş yapan Yararcan, gökyüzü tutkunlarının yüreklerini ağızlarına getirdi. Uçağı ile adeta havada dans eden Yararcan, 20 dakika süren uçuşundaki ani çıkış ve inişleri ile büyüledi. Kuyruktan bıraktığı beyaz duman ile de şovunu renklendiren Yararcan, izleyenlerin büyük beğenisini aldı. Şovunu yerde de sürdüren Yararcan, dumanlar eşliğinde uçağı ile drift çekti.

"TÜRKİYE’DE BU TÜR ETKİNLİKLERİN SAYISI AZ"
Festival hakkında bilgiler veren THK Antalya Şube Başkanı Vasif Yüceliş, göreve geldiğinde Karain Havaalanı’nda geçmiş yıllarda önemli organizasyonlar yapıldığını duyduğunu ancak o yıllardan sonra durgun döneme girdiğini aktardı.
Meydanı aktif hale getirmek amacıyla 2012 yılından itibaren Uluslararası Jet Model Uçak Festivali adı altında festivaller düzenlemeye başladıklarını dile getiren Yüceliş, Uluslararası Karain Fly-in etkinliği organize ettiklerini belirtti.
Yurt dışında sıklıkla yapılan bu organizasyona Türkiye’de pek rastlanmadığına işaret eden Yüceliş, “Buradan bir barış çağrısı yükselmesi için uluslararası bir organizasyon yapmak istedik. Şu anda bizim bile ilki olması sebebiyle tahmin edemediğimiz seviyede uçak gelecek bu meydana. 30’u 6 ülkeden gelenlerle birlikte 40’a yakın uçak burada olacak. Bugün yoğun bir trafik ile değişik ülkelerden ve illerimizden gelen uçakları misafir edeceğiz. Vatandaşlarımız uçakları ziyaret edecek. Bilgi alacak ve pilotlarla sohbet edebilecek" dedi.

"İZLEYİCİNİN HEYECANLANMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Gösteri sunun pilot Oğuzhan Yararcan ise yaptığının çok keyifli bir hava sporu olduğunu belirterek, insanın kendi sınırlarını zorladığını söyledi.
Yaşadığı bu heyecanını yerdeki izleyenlerin de yaşamasının önemli olduğunun altını çizen Yararcan, “ Türkiye’de havacılık denildiğinde akla havayolları ve hava kuvvetlerinin gelir. Dünyada böyle bir algı yok sivil havacılık etkinlikleri çok önemli bir hobidir. Havacılığın gelişmesinde de rol oynuyor. Türk gençliği ve havacılığı için de bu organizasyon çok önemli. Burada genel havacılıkla ilgili tartışmalar ve sohbetler de olacak" ifadelerine yer verdi.
Yararcan, sivil havacılığın Türkiye’de önemli bir yerde olduğunu ama biraz daha destek verilmesini istedi.

“POLONYA’DA 9 SAATTE GELDİ"
Polonya’dan gelen pilot Macıet Kych, Gürcistan’da Türk arkadaşlarının tavsiyesi ile Antalya’daki bu festivale katılmaya karar verdiğini aktardı.
Yaklaşık 9 saatlik kolay bir uçuşla Antalya’ya geldiğini ifade eden Kych, “ Kendimi bu şekilde zorlamayı seviyorum. O nedenler uzun yolculuklar tercih ediyorum. Yeni yerler görmeyi ve yeni insanlar tanımayı çok seviyorum” dedi.
Uçak ve pilotları ilgi ile izleyen 7 yaşındaki Mert Özalp, pilot olmayı çok istediğini belirterek, hedefinin ise Solotürk pilotu olmak olduğunu kaydetti.
Elif Erdemli ise bir yakının tavsiyesi ile festivale geldiği ve gösterileri çok beğendiğini kaydetti.
Havacılık alanında çeşitli kurslar aldığını aktaran Erdemli, pilot olmanın hedefleri arasında yer aldığını söyledi.
(İHA)