AMASYA (AA) - Amasya'da her ramazan iftar ve sahur saatlerinde tarihi Harşena Kalesi'ne çıkarak konser veren belediye bandosu, 153 yıllık geleneği bu yıl da devam ettirdi.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Harşena Kalesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, elektriğin olmadığı dönemlerde vatandaşlara, iftar ve sahur vakitlerinin yaklaştığının bu yolla hatırlatıldığını söyledi.

Kentte 153 yıldır sürdürülen geleneği yaşattıklarını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Amasya'da uzun zamandır sürdürülen bir geleneği devam ettirmek için bu yıl da Harşena Kalesi'ne çıktık. Bandomuz iftar ve sahur vaktinden önce kaleye çıkarak seslendirdikleri güzel parçalarla iftar ve sahur vaktinin geldiğini vatandaşlara müjdeliyor. Amasya'da ramazan gelenekleri yaşatılıyor ve coşkulu bir şekilde geçiyor. Ben bandomuzdaki arkadaşlara teşekkür ediyorum, gece gündüz demeden ellerindeki müzik aletleriyle bu kaleye çıkıyorlar ve bu geleneği devam ettiriyorlar."

Amasya'daki ramazan etkinliklerinin, şehrin tarihi yapısına ve aslına uygun icra edildiğini vurgulayan Özdemir, "Bütün vatandaşlarımızı bu nostaljiyi ve coşkuyu yaşamaları için Amasya'ya davet ediyorum. Ramazan ayında bütün vatandaşlarımızı Amasya'ya bekliyoruz, buyursunlar gelsinler bu güzellikleri hep beraber yaşayalım." dedi.

Bando ekibinden Mustafa İnce ise her sene sahur ve iftar öncesinde kaleye çıkıp görevlerini icra ettiklerini aktararak, "Yıllardır halkımızın istediği parçaları çalmaya çalışıyoruz. Bu sene yaşanan sıkıntılardan dolayı kahramanlık türküleri ve marşları çalmaya çalacağız. İftar ve sahur saatlerinden önce kaleye çıkarak vatandaşlarımıza iftar ve sahur saatinin yaklaştığını çaldığımız parçalarla haber veriyoruz." diye konuştu.

-Amasyalılar 1,5 asırdır ateşlenen topla iftar yapıyor

Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa'nın talimatıyla 1860'larda ramazanda iftar ve sahur saatlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan top, bugün de işlevini yerine getirdi. Bir buçuk asırdır kullanılan topu Belediye Başkanı Cafer Özdemir'in ateşlemesinin ardından Amasyalılar orucunu açtı.