KASTAMONU (AA) - Merkezi Kastamonu'da bulunan Araç Kiralamacılar Federasyonu (AKFED) Başkanı Hamdi Dabanoğlu, kiralanan araçlara hız sınırı getirmeyi planladıklarını, bu sınırı getirdiklerinde kiralık araçlarla yapılan trafik kazalarını yüzde 80 oranında düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Dabanoğlu, iş yerinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin araç kiralama alanında ilk ve tek federasyonu olduklarını söyledi.

Federasyonun 109 üyesinin bulunduğunu belirten Dabanoğlu, üyelerin tamamının 4 binin üzerinde kiralık aracının olduğunu kaydetti.

AKFED'in kiralama sektöründe önemli bir açığı kapatacağını vurgulayan Dabanoğlu, şöyle devam etti:

"Federasyon hem aracını kiraya verenler, hem de araç kiralayanlar için çalışmalar yapacak. Türkiye çapındaki yerel firmaların güvenilirliği, kurumsallığı biraz problemli. Tabiri caizse rent a car sektörünün adı bozuk. Bu sektörü tek çatı altında toplayıp düzgün iş yapan firmaları büyütmeyi hedefliyoruz. Bu sayede kötü çalışan firmalar da aradan çıkacaktır. Araç kiralama alanındaki yerel firmaları tek çatı altında toplayıp kurumsallaşmak istiyoruz."

Sektörde yasal boşluklar olduğunu dile getiren Dabanoğlu, "Bu alanda yasal herhangi bir kanun, yönetmelik yok. Sektördeki yasal boşlukların doldurulup, kanuni düzenlemeler yapılması için çalışmalar yapacağız. Mesela bizim araç kiraladığımız müşteri ölümlü kazaya karıştığında firmalar sorunlar yaşıyor. Bu konuda da acilen düzenlemeler gerekiyor." dedi.

- Hız sınırı getirilecek

Kiraya verilen araçlarda hız sınırının aşılmasının ciddi sorunlar doğurduğunu ifade eden Dabanoğlu, şunları kaydetti:

"Araştırmalar kiralama sektöründe kaza oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Araç kiralayan müşteri kendi aracı gibi davranmıyor, hız sınırını daha fazla aşıyor. Hız sınırının sık sık aşılması nedeniyle kazalar yaşanıyor. Federasyon olarak araçların hızına sınırlama getireceğiz. Bize üye olan firmalar takip cihazı kullanarak aracının hızını kontrol edecek. Yasal sınırın üzerine çıkılmasını bu sayede engelleyeceğiz. Kiralanan araçlara hız sınırı getirdiğimizde bu araçlarla yapılan trafik kazalarını yüzde 80 oranında düşürmeyi hedefliyoruz."

Dabanoğlu, federasyon olarak üyelerine sigorta, yedek parça gibi alanlarda da kolaylık sağlayacaklarını ifade ederek, bu alanda çalışan firmaları federasyona üye olmaya davet etti.