Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Rusya ile yaşanan krizinin turizmi ciddi anlamda etkilediğini belirterek, artık 2016’nın bütünüyle kurtarılmasının mümkün oladığını söyleyerek, "Ama hiç olmazsa zararın neresinden dönülse kardır" dedi.
Eskişehir Valisi Azmi Çelik, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Ak Parti ilçe başkanları ve çok sayıda vatandaşla birlikte Valilik Meydanı’nda açılan sergiye gezen Bakan Avcı, 15 Temmuz’da yaşanan darbe kalkışması esnasında çekilen fotoğrafları inceledi. Sergide bulunan fotoğraflar arasında demokrasi nöbetleri sırasında Eskişehir’den çekilen fotoğrafları dikkatle inceleyen Bakan Avcı, o günlerle ilgili çeşitli yorumlarda bulunmayı da ihmal etmedi.

“FOTOĞRAFLAR, BELGELER KENDİLERİ KONUŞUYOR"
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, açılan serginin kendi mesajını verdiğine dikkat çekerek, her karenin dünya demokrasi tarihine gireceğini söyledi. Bakan Avcı, “Aslında sergi kendi mesajını veriyor zaten. Her karede gerçekten dünya demokrasi tarihine girecek. Dünyada bir başka örneği olmayan bir halk direnişinin, bir milli direnişin belgeleri bunlar. O bakımdan üzerinde çok fazla konuşmaya gerek yok. Fotoğraflar, belgeler kendileri konuşuyorlar. Önce be bu sergiyi düzenleyen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum, ellerine sağlık. Tabii bu sadece bir başlangıç, 15 Temmuz’un belgeselleri yapılacak, filmleri yapılacak ve inşallah çocuklarımız, torunlarımız bu mili direnişin gururunu yaşatmaya devam edecekler. Bu serginin bugün burada açılması da ayrıca çok anlamlı. Çünkü bu meydan, burası 26 Mayıs 1960’ta merhum başbakanımız Adnan Menderes’in halka hitap ettiği son meydandır ama o zaman da rahmetli Menderes’in konuşması birileri tarafından mikrofonunun elektriği kesilerek, kabloları kesilerek engellenmiş ve halkla o son buluşması engellenmeye çalışılmıştır. İşte bugün burada millet tekrar hem burada yapılan demokrasi mitinglerinde, burada tutulan demokrasi nöbetlerinde hem de bu sergiyle, bu fotoğraf sergisiyle tarihe bir kayıt düşüyor. Bu kaydın bir tarafında da rahmetli Menderes’in o hatırasının da yeri var. Eskişehir için bu önemlidir. Allah bir daha böyle kara geceler göstermesin ama bunları da unutmamamız lazım, unutturmamamız lazım" dedi.

“TÜRKİYE’NİN BU TALEBİNİN NE KADAR HAKLI, YERİNDE VE ACİL TALEP OLDUĞUNU DA ONLAR DEĞERLENDİRİRLER"
Bakan Avcı, Fetullah Gülen’in iadesi konusunda da son değerlendirmelerde bulunarak, “Şimdi o konularla ilgili sayın Cumhurbaşkanımız hem sayın Başbakanımız hem sayın Adalet Bakanımız hem Dışişleri Bakanımız olması gerekenleri zaten söylediler. Bu bir hukuki süreç aynı zamanda. Ama hukuki olduğu kadar siyasi bir süreç. Dolayısıyla Amerikalı yetkililerin, her düzeydeki yetkililerin hem siyasi sorumluların hem hukuk süreçlerinden sorumlu olan birimlerinin bu konuyu bütün boyutlarıyla ve Amerika’nın da çıkarları doğrultusunda değerlendirdikleri zaman Türkiye’nin bu talebinin ne kadar haklı, yerinde ve acil talep olduğunu onlar da değerlendirirler diye ümit ediyorum. Öyle olmalı, göreceğiz” diye kaydetti.

“2016’DA ÜRK TURİZMİ CİDDİ BİR BUNALIM, CİDDİ BİR KRİZ YAŞADI"
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Rusya ile başlayan charter seferinden bahsederek, 2016 yılı turizm değerlendirmelerinde bulundu. Bakan Avcı, “2016 Şimdi 3 Eylül tarihi itibari ile charter seferleri başladı. Tabi 2016’da Türk turizmi ciddi bir bunalım, ciddi bir kriz yaşadı. Pek çok nedeni var ama Rusya ile olan kriz gerek sayın Cumhurbaşkanımızın gerek sayın Putin’in en yüksek düzeyde siyasi irade beyanlarıyla çözülmüş oldu. Tabi bu saatten sonra 2016’nın bütünüyle kurtarılması mümkün değildir sektör bakımından, sezon bakımından. Ama hiç olmazsa zararın neresinden dönülse kardır diye bakıyoruz. Burada önemli olan önümüzdeki 2017’den itibaren sadece Rusya’nın değil, Almanya’yla da, İngiltere’yle de, komşularımızla da ve açılacağımız yeni pazarlarla da ilişkilerimizin bunun çok üzerine taşınmasıdır. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunları göreceğiz. Şimdi bayram tatili de geliyor. Kurban Bayramı’nın 9 gün olarak ilan edilmesinden sonra doluluk oranlarında ciddi bir artış bayram içinde bekliyoruz. Şimdiden yüzde 100’lere yaklaşmış durumda” dedi.
(İHA)