Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Törende konuşan Arslan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Halk oylamasının yüzde 85'i aşan katılımla gerçekleşmiş olması demokrasimiz açısından büyük bir kazanımdır. Muasır medeniyetin en önemli göstergesi adaletin sağlanmasıdır. Osmanlı devlet geleneğinde önemli bir yeri olan adalet dairesi adaletle başlayıp adaletle tamamlanan bir anlayışı ifade eder. Cihanın düzen ve kurtuluşunu sağlayan adalettir.

Güvenlik ve özgürlük birbirini tamamlayan değerlerdir. Olağanüstü yönetimlerin amacı anayasal düzeni korumak ve savunmak olmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanım olağanüstü dönemlerde anayasa mahkemelerine önemli görevler düştüğü bilinmektedir. Olağanüstü yönetimlerin amacı olağan dönemlere dönüşün sağlanmasıdır.

KHK'LAR İÇİN AYM'YE DAVA AÇILAMAZ

OHAL'de çıkarılan KHK'larla ilgili AYM'de dava açılamayacağı açıktır. Bazı OHAL KHK'ları hakkında AYM'ye iptal davaları açılmış esas incelemeye geçilmiştir. Muasır medeniyeti tehdit eden bir meseleye değinmek istiyorum. Bu mesele yabancı düşmanlığıdır.

Ulusal ve uluslararası yargı organlarının özellikle başörtüsüne ilişkin yasakçı kararları dikkat çekicidir. Mültecilere kapıları kapatan başörtüsünü kamusal alandan yasaklayan yaklaşım insan haklarıyla bağdaştırılamaz.''