Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Azerbaycan mükemmel seviyede seyreden ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel sahiplenme anlayışından hareketle stratejik girişimlere ve projelere imzasını atıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan’da gerçekleştirilen seçimlerin ardından üst düzey ilk ziyaretlerin iki ülke arasında yapılmasının bir geleneğe dönüştüğünü belirtti. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından KKTC’den sonra ilk resmi ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, iki dost ve kardeş ülkenin gerek kültürel bağlardan gerekse din ve dil birliğinden gücünü alan ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesine çıkardığını ifade etti. Ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapılacak ikili görüşmelere işaret eden Erdoğan, "İlişkilerimizi ve işbirliğimizi ele alan konuları tüm veçheleriyle ele alacağız. Aynı zamanda bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunacağız. Ardından heyetlerarası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki gelişmeleri ideal noktada değerlendirme fırsatımız olacak" dedi.
İki ülkenin mükemmel seviyede seyreden ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel sahiplenme anlayışından hareketle stratejik girişimlere ve projelere imzasını attığını vurgulayan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ile Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı’nın enerji alanındaki en önemli işbirliği alanları olduğunu belirtti. Erdoğan, iki projenin ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel refah ve istikrara da katkı sağladığını vurguladı.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Azerbaycan doğalgazını Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşıyacağını ifade eden Erdoğan, Marmaray ile Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın ise bir an önce faaliyete geçmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması Türkiye’nin dış politika öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir. Bu çerçevede Güney Kafkasya’daki gelişmeleri yakından izliyor. Bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ziyaretim sırasında Sayın Aliyev ile yapacağım görüşmelerde Yukarı Karabağ itilafının Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde çözüme kavuşturulmasını teminen sürdürülmekte olan çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunacağız. Türkiye’nin bu kapsamda yapacağı katkıları değerlendireceğiz. Ziyaretimin ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da derinleştireceğine inanıyorum."

ERDOĞAN, NATO ZİRVESİ’NE İLK KEZ CUMHURBAŞKANI SIFATIYLA KATILACAK
Azerbaycan ziyaretinin ardından 4-5 Eylül tarihlerinde Galler’in başkenti Cardiff’te düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin hem ittifakın hem de Türkiye’nin yakın çevresinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmelerle beraber Ortadoğu’daki gelişmeler çok geniş kapsamlı bir ateşin kendi kendine sönmeyeceğini ve bu ateş çok geniş coğrafyalara sıçramaması için ortak bir akıl geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. İttifakın güneydoğu sınırını Suriye ve Irak kaynaklı tehdit gündemimizin üst sıralarında yer almaktadır. Diğer yandan Avrupa güvenliğini etkileyen Ukrayna’daki gelişmeler ittifakı doğrudan etkilemektedir. Avrupa’da soğuk savaşı hatırlatacak bir kutuplaşma veya yeni bir donmuş itilaf hiç kimsenin yararına olmayacaktır. Bu itibarla NATO krizin başlangıcından bu yana Ukrayna’da istikrarın sağlanması için çaba göstermektedir. Bu husus hem müttefikler olarak kendi aramızda hem de Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun da katılacağı NATO Ukrayna Komisyonu Toplantısı’nda ele alacağımız konular arasında yer alacaktır" dedi.
Erdoğan, düzenlenecek zirveye "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla ilk kez katılacağını belirterek, açıklamalarını tamamladı.
(İHA)