Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015-2016 su yılının değerlendirmesini yaparak su-tarım yılı yağışlarında normale göre yüzde 8,1 azalma gözlemlendiğini belirtti. Eroğlu, 26 Kasım’dan itibaren yağışların yurdun batısından başlayarak tüm yurtta etkili olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
1 Ekim ile bir sonraki yılın 30 Eylül tarihleri arasının su/tarım yılı olarak değerlendirildiğinin altını çizen Veysel Eroğlu “1 Ekim’de başlayan 2015-2016 su yılının 23 Kasım’a kadar olan bölümünde yağışların uzun yıllar ortalaması ülkemizde 104 mm’dir. Türkiye’de bu yıl; 1 Ekim-23 Kasım tarihleri arasında düşen yağış miktarı ortalaması ise 96 mm olarak gerçekleşmiştir” diye ifade etti.
Uzun yıllar ortalamalarına göre 1 Ekim ile 23 Kasım 2015 su-tarım yılı yağışlarında normaline göre yüzde 8,1 azalma yaşandığını ifade eden Eroğlu, “Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu hariç bütün bölgelerimizde azalma söz konusudur. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da azalma yüzde 25 in üzerine çıkmıştır. En büyük azalma yüzde 46.6 ile Akdeniz Bölgesinde, yüzde 36 ile Ege Bölgesinde vuku bulmuştur. İç Anadolu Bölgesinde ise yüzde32.6 oranında bir azalma gerçekleşmiştir” dedi.

TÜRKİYE YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİNE GİRİYOR
Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesindeki çiftçilerin yağış beklentisi içinde olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 26 Kasım’dan itibaren yağışların ülkemizin batısından başlayarak yurtta etkili olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Yurdumuzun, üzerinde etkili olan yağışlı sisteme ilave olarak 28 Kasım’dan itibaren yeni bir yağışlı sistemin daha etkili olacağının tahmin edildiğini vurgulayan Eroğlu, “Halen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yağışlı havaya rağmen hafta sonuna kadar normalleri üzerinde seyretmeye devam edecek. Ancak, son yapılan tahminlere göre önümüzdeki hafta başından itibaren yurdumuzun Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği öngörülüyor” diye konuştu.

“KURAK BİR YIL GEÇİRSEK DAHİ, SULAMA SUYU VEİÇMESUYU TEMİNİNDE SIKINTI YAŞAMAYIZ”
2015-2016 su yılının başında yaşanan yağışlardaki bu azalmanın önümüzdeki aylarda yaşanacak yağışlar ile aşılacağını ümit ettiğini ifade eden Eroğlu, “Biz ülkemizin her yerinde gölet ve barajları inşa ediyor ve yağışlı dönemlerdeki suları buralarda biriktiriyoruz. Biz bu depolama tesislerini yapmak zorundayız. Çünkü ülkemiz yarı kurak bir iklim bölgesinde bulunuyor ve her mevsim yağış almıyor. Yaptığımız bu tesisler sayesinde kurak bir yıl geçirsek dahi sulama suyu ve içme suyu temininde sıkıntı yaşamayız ”değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan 26 Kasım 2015 perşembe günü; yurdun iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Mersin, Çorum, Amasya, Şanlıurfa ve Adıyaman çevrelerinin yağmur ve sağanak, Kıyı Ege ile Batı Akdeniz’in yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Kıyı Ege ile Antalya ve Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın, Marmara, Ege, Batı Akdeniz kıyıları, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz’de güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (30-50 km/s), Kıyı Ege’de yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
27 Kasım 2015 Cuma günü; yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu’nun batısı ile Giresun, Muş, Bitlis ve Şırnak çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
28 Kasım 2015 Cumartesi günü; ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz’in batısı ile Konya, Amasya, Çorum, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin yağmur ve sağanak geçeceği tahmin ediliyor.
29 Kasım 2015 Pazar günü; ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu’nun batısı ile Erzurum, Kars, Ardahan, Muş, Bitlis ve Şırnak çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde yer yer kar şeklinde olması bekleniyor.
30 Kasım 2015 Pazartesi günü yağışların ülkemizin kuzey, iç ve doğu kesimlerinde aralıklarla devam edeceği ve hava sıcaklıklarının yer yer mevsim normallerinin altına ineceği tahmin ediliyor.
1 Aralık 2015 Salı günü ülkemizin tamamının yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir.
(İHA)