Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.
Bakan Eroğlu, mesajında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, hayvan haklarının korunması, hayvanlara iyi muamele edilmesinin temin edilmesi ve hayvanların her türlü mağduriyetinin önlenmesini sağlamak maksadıyla, çalışmalara hızla devam ettiklerini belirtti. Hayvanların korunması kapsamında hayvan bakımevi yapımı çalışmalarına verilen desteklere değinen Eroğlu, “2009 yılından şimdiye kadar, 40 belediyeye 19 milyon liradan fazla mali destek sağladık. 6 Mayıs 2016 tarihinde verdiğimiz destekle yapılan, Bilecik Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi’nin açılışını ise bizzat ben yaptım” ifadelerini kullandı.
“Aşıla, kısırlaştır, kayıt altına al, sahiplendir ve yaşat” politikası ile hareket edildiğini vurgulayan Eroğlu, oluşturulan Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi (HAYBİS) ile Bakanlık olarak bütün sahipsiz hayvanların kayıt altına alınmasını hedeflediklerini ifade etti. Eroğlu bu kapsamda, 2016 yılı içerisinde yaklaşık 1 milyon TL değerinde mikroçip ve kulak küpesi alınarak bakımevi bulunan belediyelere ücretsiz olarak dağıtılacağının müjdesini verdi. Hayvan sevgisinin aşılanması ve farkındalığın arttırılması maksadıyla basılı materyal, mama ve su kabı ile otomatik mama ve su makinesinin dağıtımına devam edildiğini belirten Eroğlu, kurulan besleme odaklarına 2016 yılı itibariyle 30 adet otomatik mama ve su makinesinin yerleştirileceğini ifade etti. Eroğlu, sahipsiz hayvanların kış aylarının olumsuz şartlarından korunabilmeleri maksadıyla kedi evi ve köpek kulübesi dağıtımının da yapıldığını anlattı.
2015-2016 kış sezonunda yaban hayvanlarının beslenebilmeleri için 333 bin ton yem bırakıldığını kaydeden Eroğlu, “Hayvan haklarının korunması konusunda sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle birlikte özveri ile çalışmaya ve bu konuda yapılan faaliyetin artarak sürdürülmesi için gerekli desteği vermeye devam ediyoruz. Bu minvalde, hayvanların korunması hususunda bütün vatandaşlarımızdan azami hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz” dedi.
(İHA)