SAMSUN (AA) - Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde balıkçıların ağlarına takılan sakarmekeden biri Orman ve Su işleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerince kurtarıldı.

Kızılırmak Deltası'ndaki göller arasında geçişi sağlayan akarsuya balıkçıların serdiği 150 metre uzunluğundaki tel ağlara 2 tane sakarmeke takıldı. Doğa fotoğrafçılarınca fark edilen kuşların kurtarılması için Orman ve Su işleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verildi.

Balıkçılarla temasa geçen ekipler, tel ağlara takılan göçmen kuşların birini kurtarırken, diğeri ölü halde sudan aldı.

Kızılırmak Deltası'nda doğa fotoğrafları çeken Hasan Aktürk, balıkçılara tepki göstererek, "Yıllardır balık ağları yüzünden binlerce kuş telef oldu. Suyun yüzeyine kadar serilen kasnak ağlara göçmen kuşlar sürekli takılıyor. Çoğu da telef oluyor. Bazı göçmen kuşlar ise av yasağına rağmen balıkçılar tarafından alınıp götürülüyor." dedi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Kızılırmak Deltası'nın göçmen kuş avına kapalı olduğunu söyledi.

Balık avının serbest olması nedeniyle balıkçıların gelişi güzel ağlarını göllere ve akarsu kanallarına serdiğini dile getiren Kılınçer, "Deltada 342 göçmen kuş türü bulunuyor. Avlarının tamamen yasaklanmasıyla göçmen kuş sayısında artış yaşandı ancak bazı kötü niyetli balıkçılar nedeniyle kuşlar üzerindeki av baskısı devam ediyor. Balık avının da yasaklanması için çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Kılınçer, duyarlı vatandaşların haber vermesi sayesinde ağlara takılan çok sayıda kuşu yaralı halde kurtardıklarını ve iyileştirdikten sonra tekrar doğaya bıraktıklarını dile getirdi.