Dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Justin McCarthy, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde, ‘Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı’ başlıklı yaptığı sunumunda, Balkanlarda en büyük acıyı, ölümü Müslümanların yaşadığını söyledi.
Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumuna Prof. Dr. Justin McCarthy’nin ‘Balkanlardaki Etnik Temizliğin Demografik Yapısı’ başlıklı sunumu damgasını vurdu.
Yaptığı konuşmada Balkanlarda en büyük acıyı, ölümü Müslümanların yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Justin McCarthy, 1876 yılı dolaylarında Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlardaki etnik yapısını bir haritayla göstererek, “Balkanlarda sınırların bu etnik yapı gözetilerek çizilmesi durumunda Balkan ülkelerinin sınırları bugün daha farklı olurdu. 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından, özellikle 1877-1881 yılları arasında yüz binlerce Müslüman ve bir miktar gayrimüslim, zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Bunların arasında en kalabalık göç, Bulgaristan’dan Osmanlı topraklarına göç eden 520 bin Türk’ün göçüdür. Bu yıllarda Romanya, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Avusturya ve Bulgaristan tarafından işgal edilen Osmanlı topraklarındaki Müslüman nüfusta büyük oranlarda nüfus azalması olmuştur. Bu nüfus kayıplarını ölümler ve göçler oluşturmaktadır. Bahsi geçen devletlerin işgal ettikleri bölgelerde Müslümanların maruz kaldıkları nüfus azalmasına bakıldığında, Müslüman nüfusun Romen işgalindeki topraklarda yüzde 83, Yunan işgalindeki topraklarda yüzde 88, Sırp işgalindeki topraklarda yüzde 91, Karadağ işgalindeki topraklarda yüzde 100 ve Avusturya işgalindeki topraklarda yüzde 35 oranında azaldığı görülmektedir. Bulgaristan’da ise Müslüman nüfusun yüzde 19’u, gayrimüslim nüfusun da yüzde 6’sı hayatını kaybetmiştir” dedi.
(İHA)