BARTIN (AA) - Bartın'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce domates üretimi yapılan seralarda biyolojik mücadelede kapsamında faydalı böcek salımı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Derbent köyündeki böcek salımı etkinliğinde yaptığı konuşmada, tarımsal faaliyet yapan çiftçilerin ürünlerindeki zararlılara karşı çoğunlukla kimyasal mücadele uyguladığını söyledi.

Çiftçilere kimyasal mücadeleye yerine, biyolojik mücadeleyi empoze etmeye çalıştıklarını belirten Bayram, şöyle konuştu:

"Bu çalışma ile biyolojik mücadele çalışmalarının benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Çoğu üretici, faydalı böcekleri tanımamakta, bu faydalıların nasıl bir etki oluşturacağını bilmemektedir. Bazı üreticiler ise geleneksel bir alışkanlık olarak hemen kimyasal mücadeleyi düşünmektedir. Proje ile üreticilerin bu alışkanlıklarını silmek, daha temiz, kalıntısız kimyasallardan uzak ürün yetiştirme bilinci oluşturulmaya çalışılmaktadır."

Derbent köyündeki iki serada faydalı böcek salımı yaptıklarını belirten Bayram, şunları aktardı:

"Domates zararlısı olan domates güvesinin önlenmesi bu şekilde kimyasal ilaçla değil faydalı böceklerle sağlanacaktır. Bu uygulama ile diğer çiftçilerimize örnek teşkil ederek ve gittikçe diğer çiftçilerimiz arasında yaygınlık kazanacaktır. Bu uygulamanın hedefi kimyasalların kullanımı azaltılarak doğada mevcut olan biyolojik dengeyi korumak, bitki, çevre ve insan sağlığı açısından daha sağlıklı ürünler elde etmeye çalışmaktır."