BARTIN (AA) - Bartın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce balıkçılara "Su Ürünleri Avcılığının Sürdürülebilirliği" konusunda bilgiler verildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'ni 3 tarafı sularla çevrilmiş bir yarım ada olduğunu belirtti.
Bartın’ın 59 kilometrelik bir kıyı şeridi olduğunu ifade eden Bayram, şunları kaydetti:
"Su ürünleri başta balık olmak üzere, hayvansal protein kaynaklarından birisi olarak insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz genelinde vazgeçilmez sosyo-ekonomik bir faaliyet olan balıkçılığın verimli, düzenli ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi, balık severlerin ve geçimini balıkçılıkla temin eden kitlenin yüzlerinin gülebilmesi, Bakanlığımızca yayımlanan Tebliğlerle getirilen yasak, sınırlama ve yükümlülüklere uyulması ile doğrudan bağlantılıdır. Avcılık düzenlemeleri ve av yasağı uygulamalarının temel hedeflerden birisi de deniz ve iç sularımızda bulunan su ürünlerinin, yaşam sürelerinde en az bir defa üremelerinin sağlanması ve su ürünleri popülasyonuna katılan genç bireylerin cinsi olgunlaşmaya erişmeden avlanılmasının önüne geçilmesidir. Yumurtlama olgunluğuna ulaşmamış olan bireylerin avlanılması veya yumurtlama dönemine ulaşmış olan bireylerin yumurtlama döneminden önce avlanılması, su ürünleri stoklarının tahribatına neden olacak ve yakın gelecekte de devamlılığının sağlanmasını tehlikeye sokarak bazı türlerde olduğu gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalınacaktır."