Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, “Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek” projesinin hayata geçirileceği İstanbul ve Siirt’te de okullara yönelik saldırıların olduğunu belirterek, "Bir anne, bir hekim, bu ülkenin bir vatandaşı olarak bu olaylar beni yüreğimden yaraladı. İstisnai bu fotoğraf kareleri milletimizin muazzam dayanışma ruhunu lekelemeye ve zedelemeye yetmeyecektir” dedi.
Toplumsal Gelişim Eğitim ve Dayanışma Derneği (TOGEMDER) ile Avrupa Eğitim Vakfı tarafından çocuklara sağlıklı eğitim ortamı sağlamak amacıyla “Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek” projesini hayata geçirdi. İstanbul ve Siirt’teki ana sınıflarında uygulanacak projenin startını ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verdi. Törene Sare Davutoğlu’nun yanı sıra TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbaran, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Proje koordinatörü Nevin Yakuboğlu ve çok sayıda kişi katıldı.
“Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek” projesinin başarıya ulaşması temennisinde bulunan Sare Davutoğlu, proje ile sürdürülebilirlik noktasında önemli kararlar alınacağına inandığını söyledi. Bilimsel araştırmalar üzerinden çocukların gelişimi hakkında bilgiler veren Sare Davutoğlu, 0-6 yaş arasındaki çocukların hijyenik açısından daha da önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.

“SON YAŞANAN OLAYLAR BENİ YÜREĞİMDEN YARALADI”
“Ülkemizde yaşanan bu güzel gelişmelere rağmen ne yazık ki yüreklerimizi yakan olaylar da yaşıyoruz” diyen Davutoğlu, “Bir anne, bir hekim, bu ülkenin bir vatandaşı olarak beni yüreğimden yaralayan bir hadise ise; son zamanlarda yaşanan olaylarda çocuklarımızın şiddete maruz kalması, şiddete aracı ve şiddete muhatap kılınması olmuştur. Özellikle okullarımızın ve öğrenci yurtlarımızın molotoflu saldırılara muhatap kalması son derece üzücü” dedi.
Üzücü olayları projenin sürdürüleceği İstanbul ve Siirt’te de yaşadıklarını dile getiren Sare Davutoğlu, “İstanbul’da alevler içinde kalan çeşitli okul binalarını, Siirt’te yine bir anaokulunda küle dönmüş oyuncakları gördüğümde ben, talihsiz bir acı yaşadım. Çocuk masumiyetine, çocuk güvenliğini katledenleri inşallah Allah fırsat vermesin diyorum. İstisnai bu fotoğraf kareleri milletimizin muazzam dayanışma ruhunu lekelemeye ve zedelemeye yetmeyecektir. Bu ülke, bu millet bütün çocuklarını anne şefkatiyle bağrına basmaya devam edecektir. Bütün mesaimi bu ülkenin aydınlık yüzlü çocukların yetişmesi için harcayacağım” ifadelerini kullandı.

“EBOLA VE MARS’IN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ELLER YIKANMALI”
Son dönemlerde yaygınlaşan Ebola ve Mers gibi çok ciddi hastalıklar söz konusu olduğunu hatırlatan Sare Davutoğlu, “Bütün bunlarla ilgili bütün uzmanların vurguladığı en önemli şeyin el yıkama alışkanlığının kazandırılması olmuştur. Her alışkanlık gibi bu da elbette çocukluk yaşlarında kazandırılabilir. Bu projenin önemli faydalarından birisinin de çocukların kişisel bakımlarıyla birlikte çevresindekilere temizliği de kazandırmaları olacaktır” şeklinde konuştu.
TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbaran da, dernek olarak dayanışmanın her alanında hizmet vermeye çalıştıklarını, ihtiyaç duyulan her noktasına yardım etmek istediklerini özellikle de çocukların eğitim alanından mahrum kalmaması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“STÖ İLE KAMUNUN ÖNÜNDEKİ YASAL DÜZENLEMELER KALDIRILMALI”
Çok anlamlı, çok kutsal bir proje olduğunu dile getiren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, böyle bir projeyi gördükten sonra sivil toplum örgütleriyle kamunun işbirliği yapması adına önündeki ne kadar yasal önlemler varsa kaldırılmasını arzu ettiklerini dile getirdi.
‘Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek Projesi’ hakkında bilgiler veren Başkan Türkmen, “Bu proje sadece anaokullarını kapsıyor ama diğer okullarımızda da maalesef temizlik sorunları var. Aslında bu problemi Milli Eğitim Bakanlığı çok ufak bir dokunuş ile halledebilir. Örneğin 200 metrekareye temizlikçi istihdam edebilir” diye konuştu.
Törenin ardından Sare Davutoğlu ve beraberindeki heyet, kültür merkezinin içerisinde bulunan ‘Selçuklu Medeniyetinin Anadolu’daki İzleri Sergisi’ni gezdi.

TEMİZ SINIF, SAĞLIKLI GELECEK PROJESİ
TOGEMDER Avrupa Eğitim Vakfı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütecek olan proje İstanbul ve Siirt’teki anasınıflarında uygulanacak. Çocuklara sağlıklı eğitim ortamı sağlamayı hedefleyen projenin İlk etabında Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Sancaktepe, Avcılar, Arnavutköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Beyoğlu’ndaki okullarda gerçekleştirilecek. Yapılacak asıl analizde her okuldan en az 25 örnek alınacak olup bu 25 örnek besiyerlere çift paralelli ekim yöntemi ile 5 mikroorganizma açısından incelenecek. Toplamda 10 okulda 2 bin 500 örneklem üzerinde çalışılacak. Proje sonunda hazırlanacak raporlar açıklanacak. Proje çalışması 9 ay sürecek.
(İHA)