DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Işık Sönmez, "Sigaradan kurtulmak isteyenler ramazan ayının başlangıcında bırakma kararı almalılar. Sigarayı bırakmak bir süreç, bu anlamda ramazan ayını pozitif motivasyona çevirip bu süreci başlangıcından itibaren değerlendirmek gerekir." dedi.

Aynı zamanda DÜ bünyesindeki Sigara Bırakma Birimi Sorumlusu Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, sigara kullanımının alışkanlık değil, bağımlılık şeklinde tanımlandığını belirterek, profesyonel yardımla tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de alınan önlemler ve yapılan tedavi yöntemleri ile bu konuda önemli mesafeler alındığını anlatan Sömez, "Ama maalesef ülkemizde sigara kullanımı yüzde 30-34'ler bandında görülmekte. Sigara bırakma konusunda hastalarımızın bu konuda istekli olması önemli. 'Sigarayı bırakmak istiyorum' dedikten sonra bizim işlemimiz başlıyor. Burası sigara bıraktırma polikliniği değil, 'sigara bırakma' polikliniği, işin yüzde 60'ı hastalarımızda." ifadesini kullandı.

- "Ramazan fırsat"

Çoğu sigara içen kişinin 'İlacı alacağım ve sigarayı bırakacağım' düşüncesinde olduğunu anlatan Sönmez, "Bu yanlış bir düşüncedir. Sigara bırakmadaki yüzde 30'luk kısım motivasyon ve bu konudaki terapilerden oluşuyor, diğer yüzde 30'luk kısım ilaç tedavileri diğer yüzdelik dilim ise hastanın, kendisinin bu konudaki iradesinden oluşuyor. Burada önemli mesaj, hastalarımız ilaç almak değil, sigarayı bırakmak için bize gelmeli." diye konuştu.

Bazı vatandaşların sigarayı bırakmak için ramazan ayını vesile olarak gördüklerine işaret eden Sönmez, şöyle konuştu:

"Bu yıl '31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü' ramazan ayının başlangıcına denk geliyor. Hastalarımız, özellikle yüksek derecede bağımlılığı olan hastalarımız, sigarasız yarım saatte bile zorlanabiliyorlar ama bazı motivasyonlar hastalarımızın sabahtan akşama kadar günlerini sigarasız geçirmelerini sağlıyor. Ramazan da onlardan bir tanesidir. Özellikle ramazan ayının başlangıcında sigarayı bırakma kararı almalılar. Sigarayı bırakmak bir süreç, bu anlamda ramazan ayını pozitif motivasyona çevirip bu süreci başlangıcından itibaren değerlendirmek gerekir. Ramazanın başlarında verilen bu karar, ayın ortalarında ve sonlarında kesin sonuç ile tamamlanabilir. Bir ay boyunca kendini bıraktıracağına inanan bir kişi bayrama temiz bir sayfa ile başlar. Biz de diyoruz ki, 'ramazanı fırsat bilin bayrama temiz bir sayfa ile başlayın' Ramazan ayı birçok vatandaşımızı motive eden araçlardan bir tanesidir. Bunu sigara bırakmaya kanalize edersek başarılı oluruz."

Klinikte tedavi olan ve 2 yıl önce sigarayı bırakan Meltem Dağdeviren ise sigara içenlerin ramazan ayını değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sigarayı bırakanların yeni bir sayfa açacaklarına inanıyorum. Ben de ramazan ayından önce başvurdum, ramazana sigarasız girdim. Gayet mutluydum. O illetten kurtuldum, Çocuklarım da eşim de mutlu, birlikte daha güzel vakit geçiriyoruz. Ramazanı güzel geçirmek istiyorsanız bir an önce o illetten kurtulun. En büyük etken ramazan." diye konuştu.