Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili temaslarda bulunmak üzere bugün ABD'ye gidecek.

Ziyaret öncesi konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Bozdağ, "ABD yetkili adli makamlarına 4 ayrı iade dosyası gönderdik. Geçici tutuklama talebimizi ilettik. Bu ziyarette mevkidaşım ile birebir bu konuyu görüşme imkanımız olacak. Türkiye'nin hassasiyetlerini birinci elden en yetkili isme anlatma imkanı bulacağız" dedi.

İade için ABD makamlarına sunulan delillerin gerekenden fazla olduğunu belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

"Aramızdaki iade anlaşması çerçevesinde karşılıklı yükümlülüklerimizin altını çizmiş olacağız. Deliller iade için gerekenden daha fazla. En dolu dosya Fethullah Gülen'in geçici tutuklanma talebini içeren dosya. İade dosyası gerken şartları taşıyor.

ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa, Türkiye devleti için de Fetullah Gülen o anlamı ifade ediyor.

Türkiye'de bu kadar büyük suçlara karışmış birisi ABD'de, Pensilvanya'da yaşıyor. Oradan terör örgütünü hala yönetmeye devam ediyor.

Herhangi bir kısıta tabi olmaksızın örgütü yönetmeye devam etmesini kabul etmemiz mümkün değil. Umarım faydalı bir ziyaret olur. Bundan sonra karşılıklı birlikte yakın çalışmayı sürdüreceğiz. Umarım aramızdaki anlaşmanın gerekliliklerine uygun karar verilir.

ABD'de Fethullah GÜlen'in yaşıyor olması Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz etkiliyor. İade anlaşmasının uygulanmaması Türk halkında rahatsızlık meydana getiriyor.

İade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir. Biz istiyoruz ki Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, bir terörist yüzünden olumsuz bir noktaya gelmesin.".