SAMSUN (AA) - Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, hasat yapılacak arazinin nemli olmaması ve dane kayıplarına karşı uyarıda bulundu.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasat yapılacak arazinin kontrol edilerek mahsul nemli ise kesinlikle hasada başlanmaması gerektiğini söyledi.

Hasat işlemlerine akşam mahsule nem düştüğü an son verilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Bu yıl yağışın bol olması nedeniyle bazı bölgelerde buğday ürünlerinde yatma var. Bu tarlalarda biçerdöver operatörlerinin daha dikkatli davranması gerekiyor." dedi.

Kullanılan sertifikalı tohumluk, gübre, ilaç gibi girdiler ile toprak hazırlığı ve ekim esnasında kullanılan mazot giderleri de hesaba katıldığında çiftçi açısında büyük ekonomik değer ortaya çıktığını anlatan Demir, bu nedenle en az dane kaybı ile hasadın gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Hasat esnasında dane kayıplarının en aza indirilmesinde ürün sahipleri ile biçerdöver operatörlerine büyük sorumluluklar düştüğüne dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

"Hasat esnasında ürün sahipleri, ürünlerinin başında bulunmalı ve hasat sırasında gerekli kontrolleri yaparak dane dökümü oluşması halinde operatörü uyarmalıdır. Uyarıya rağmen dane dökümünün oluşması halinde ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne haber vermeleri gerekmektedir. Hasat esnasında ürünlerin alçaktan biçim yapılmasının sağlanması, hayvancılık açısından kaba yem açığının giderilmesi ile anız yangınlarının önüne geçilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Hasat esnasında oluşan dane kayıpları sadece ürün sahibinin kaybı olmayıp aynı zamanda milli servettir."