TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından "Bin Yılın Şafağında 15 Temmuz Süreci" konulu panel düzenledi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve moderatörlüğünü Ferhat Ünlü'nün yaptığı "Bin Yılın Şafağında 15 Temmuz Süreci" paneline, Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ve Gazeteci Süleyman Özışık'ın konuşmacı olarak katıldığı bildirildi.

Panelde konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin, uluslararası bir oyunun ortaya koyduğu bir ihanet olduğunu belirtti.

Darbe girişiminin en doğru ve sağlıklı şekilde bütün kuşaklara aktarılması gerektiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, "15 Temmuz'da canlarını kaybeden, gözünü kırpmadan şehadet mertebesine ulaşanların hepsini rahmetle anıyoruz. Başta yakınları olmak üzere, aziz milletimize sabırlar ve başsağlığı temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmacılardan Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ise "Güvenlik ve stratejik politikaları açısından 15 Temmuz'un arka planı" konulu sunumunda, Türkiye’nin yakın tarihte yaşananları ele alarak, Türk milletinin her daim uyanık olması gerektiğinin altını çizdi.

Gazeteci Süleyman Özışık da sunumunda, FETÖ'ye yönelik soruşturmalarda yakın zamanda herkesi şok edecek operasyonların yapılabileceğini kaydetti.

Darbe gecesi yaşanan kahramanlık hikayelerine değinen Özışık, "Darbe gecesi TRT’nin basıldığını duyduğunda beline silahını koyup 25 arkadaşıyla TRT'ye giden Süleyman Soylu benim kahramanımdır. Benim bir başka kahramanım da Devlet Bahçeli'dir. Bunu sanırım hepiniz kabul ediyorsunuz. Darbenin haber alınışının birkaç dakika sonrasında 'Ben devletimin, milletimin ve hükümetimin yanındayım' diyecek kadar onur ve şeref sahibi bir insandır." ifadelerini kullandı.

Son dönemlerde FETÖ nedeniyle görevden alınanların çoğunun mağdur olduklarını gerekçe gösterdiklerini vurgulayan Özışık, şunları kaydetti:

"Ben mağdurum diyenlerin aslında ne kadar mağdur olduğunu tartışmamız lazım. Devlet 16 ayrı kriter koymuş. Bunları kırmızı, turuncu ve mavi diye işaretlemiş. Turuncu ve mavi arasında şüpheli ve affedilebilir olanlar var. Bir de kırımızı olanlar var. İşte bunlar kırmızı gruba giriyor. Kırmızı grupta olanlar içinde aranan birinci şart Bylock'tur. Bylock, öyle telefona girip herhangi bir yerden yükleyeceğiniz bir etkileşim değil. FETÖ tarafından sizin elinizdeki telefona gönderiliyor ve size gönderilen özel şifre sayesinde giriş yapabiliyorsunuz. Bu şifre haftada bir değişiyor. Burada yer aldığınızda, darbecilerin yaptığı planların ciddi bir bölümünün buradan yürütüldüğünü görüyorsunuz. Buraya benim girmem ya da sizden birisinin girmesi mümkün değil. Yani sizin kendi taraflarında olduğunuzdan emin olacaklar ve siz bir güç olacaksınız. Paralel yapı TÜBİTAK’ta iken bu sistemi kendine göre özelleştiriyor. Daha sonra MİT bu sistemi çözdüğünde paralel yapı bunun farkına varıyor ve bu sistemi bırakıyor ama MİT bu sayede bazı kaynaklara göre 87 bin, bazı kaynaklara göre ise 53 bin kişinin sistemin içinde olduğunu tespit ediyor. Öğrendiğim kadarıyla ismi belirlenen ilk 20 bin kişilik liste önümüzdeki hafta emniyete teslim edilecek ve biz çok çok büyük operasyonlara tanıklık edeceğiz. Belki içinde milletvekillerinin, üst düzey bürokratların, belki iş dünyasında hiç ummadığımız kişilerin bu sistemin içinde olduğunu göreceğiz ve çok büyük şaşkınlıklar yaşayacağız."

Panele, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, MHP İl Başkanı Nihat Birinci ve Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitri Paladov ve çok sayıda vatandaş katıldı.