Darbe girişiminin bastırılmasının ardından yargıya yönelik operasyon başlaı. HSYK'nın açığa aldığı 2 bin 745 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü üyeliği suçundan 140 Yargıtay, 48 Danıştay ve 5 HSYK üyesi hakkında gözaltı kararı alındı.Bu kararın ardından yüksek yargıdaki ilk gözaltılar Danıştayda yaşandı. Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak için Danıştay üyelerini toplantıya çağırması üzerine Danıştay Genel Kurul Salonu'nda bulunan 10 Danıştay üyesi, hizmet binasına gelen polis ekipleri tarafından isimleri tek tek okunarak gözaltına alındı.Danıştay üyelerinin ardından, 11 Yargıtay ve 4 HSYK üyesi de gözaltına alındı
İKİ AYM ÜYESİNE GÖZALTI
Anayasa Mahkemesi Üyesi Alparslan Altan da gözaltına alındı. Altan'ın ardından Anayasa Mahkemesi Üyesi Erdal Tercan da gözaltına alınan isimler arasına girdi.

5 ÜYELİK DÜŞÜRÜLDÜ
HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verildi.


OSMAN ŞANAL DA GÖZALTINDA 

Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye oldukları  değerlendirilen 14 hakim ve savcının yakalanması amacıyla başlatılan operasyonda,  5 hakim ve savcı gözaltına alındı.  Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, emniyete götürüldü. Haklarında gözaltı kararı bulunan diğer hakim ve savcıların  yakalanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Daha önce ismi CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli  Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın "Ergenekon terör  örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı Erzincan'daki Ergenekon davasının  savcılarından Osman Şanal da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Şanal'ın Fatih Mahallesi'nde bulunan evinde arama yapan Düzce İl  Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, ikamette  bulunan belge ve dökümanlara el koydu.

İSTANBUL'DA 140 HAKİM VE SAVCI İÇİN GÖZALTI KARARI

Bakırköy  Cumhuriyet Başsavcılığı, HSYK’nın talebi doğrultusunda Bakırköy Adliyesi, Küçükçekmece Adliyesi ve Bölge İdare Mahkemesi’nde görevli 140 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verdi.Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği de, başsavcılığın talebi üzerine hakkında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcının ev ve iş yerlerinde arama kararı çıkarttı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, Raif Bıkmaz ve Bülent Gümüş tarafından 140 hakim ve savcı hakkında, HSYK’nın talebi doğrultusunda, "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından gözaltı kararı verildi. Haklarında gözaltı kararı çıkarılan hakim ve savcıların 60’nın Bakırköy Adliyesi, 35’inin Küçükçekmece Adliyesi ve 45’inin de Bölge İdare Mahkemesi’nde görev yapan hakim ve savcılardan oluştuğu öğrenildi. Bakırköy Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinin ise Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcının ev ve işyerlerinde arama kararı çıkardığı öğrenildi.


Yargıdaki büyük operasyonda hakim ve savcıların isimleri açıklandı
KONYA'DA 44 HAKİM VE SAVCI GÖZALTINA ALINDI 

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması( FETÖ/PDY) üyesi oldukları iddiasıyla 44 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 
Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Yasama Organını Engellemeye Teşebbüs, Anayasayı İhlal, Hükümete Karşı İsyan ve Türkiye Cumhuriyetine Silahlı İsyan' suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında FETÖ/PDY üyesi olduğu iddia edilen Konya adliyesinde görevli 44 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Gözaltına alınan hakim ve savcılar, Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Şüphelilerin adreslerinde halen arama çalışmaların devam ettiği belirtildi. 

ZONGULDAK'TA 6 SAVCI 7 HAKİM 

Zonguldak'ta polis, darbe girişimiyle ilgili  8'i hakim ve 9'u savcı  olmak 17 kişi gözaltına alındı. Gece saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alınan 6 savcı ve 7 hakim, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Hakim Kemal Karanfil, hastane girişinde görüntü alan gazetecilere dönerek, 'Allah var gam yok. Zalimler için yaşasın cehhem' dedi. Gözaltına alınanlar, ardından emniyete götürüldü. Daha sonra bu 4 kişi daha gözaltına alındı. Şüphelilerden 2'sinin karı koca olduğu öğrenildi.
 

ÇANAKKALE 13 GÖZALTI 
Çanakkale'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bir grup askerin darbe girişimi nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 13 hakim ve savcı gözaltına alındı.
Ankara ve İstanbul'da bir grup askerin askeri kalkışması sonucu haklarında gözaltı kararı çıkarılan hakim ve savcıların yakalanması için Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri akşam saatlerinde gözaltına alma çalışması başlattı. İl genelinde 7 hakim ve 6 savcı gözaltına alındı, 2 savcı ve hakimin ise arandığı öğrenildi. 

UŞAK'TA 6 HAKİM, 6 SAVCI 

UŞAK'ta askeri darbe girişiminin ardından, 6 hakim ve 6 savcı için gözaltı kararı alındı.Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli Cumhuriyet savcıları Aydın Çevik, Akif Özgün, Kemalettin Erel, İlker Çetin, Mustafa Özmen ve Mehmet Karademir ile hakimler Mutlu Aygün, Sezgin Güverçin, Ömer Diken, Serap Aygün, Halil İbrahim Kayı ve Nebahat Baysal Gül için gözaltı süreci başlatıldı. HSYK kararının ardından harekete geçen polis, hakim ve savcıları yakalamak için operasyon başlattı. 

ADANA'DA ÇOK SAYIDA GÖZALTI 

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında çok sayıda hakim ve savcıyı gözaltına aldı. Darbe girişimi ile ilgili soruşturmaya devam eden TEM şube ekipleri, emniyetin farklı birimlerinin de desteği ile akşam saatlerinde isimleri belirlenen hakim ve savcıların evlerine operasyon düzenledi. Gözaltına alınan 20'nin üzerindeki hakim ve savcı, sağlık kontrolünün ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

VAN, ELAZIĞ, AKSARAY,TEKİRDAĞ EDİRNE...
FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili yürütülen  soruşturma kapsamında Van'da 29'u adli, 16'sı idari ve 8'i bağlı ilçelerde  görevli 53 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı alındı.15 hakim ve savcı gözaltında. Kırklareli'nde  5 hakim ile 3 savcı, Elazığ'da  24 hakim ve savcı gözaltına alındı. 

Aksaray’da, 18 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı verilirken, Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde, 3 hakim ve 2 savcı gözaltına  alındı. 

Aydın'da Didim Cumhuriyet Savcısı  Altınbaş gözaltına alındı.Aynı soruşturma kapsamında Aydın'da görevli Cumhuriyet Savcıları Metin  Durgun, Nakip Özdemir, Ergün Tokgöz, Eyüp Murat Duran, Hakimler Murat Saz, Ahmet  Aydın, Serap Aydın ve Asuman Murat Mutlu hakkında da gözaltı kararı  çıkarıldı.Elazığ'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe  girişimine ilişkin, 24 hakim ve savcı görevden alındı. Edirne'de, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye  oldukları değerlendirilen 34 hakim ve savcının yakalanması amacıyla başlatılan  operasyonda, 5 hakim ve savcı gözaltına alındı.Zonguldak'ta 13 hakim ve savcı, Çorum'da 13 hakim ve savcı gözaltına alındı. 

MERSİN'DE 30 GÖZALTI 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından  FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Mersin il  merkezinde 58, Tarsus ve Silifke ilçelerinde 8'er olmak üzere toplam 74 hakim ve  savcının gözaltına alınması için çalışma başlatıldı. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince adreslerine gidilen hakim ve  savcılardan 30'u gözaltına alındı. Evde olmayan bazı hakim ve savcıların  evlerinin kapıları ise çilingir yardımıyla açıldı.

GAZİANTEP

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına  (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Gaziantep'te 36 hakim ve savcı gözaltına  alındı.Gaziantep Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay  Başkanlığına bağlı bir kısım askerlerin İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan  Mehmet köprülerini askeri taşıt ve malzemeleri kullanmak suretiyle ulaşıma  kapattıkları, kamu kuruluşları önüne askeri birlikleri sevk ederek kamu  görevlerinin yapılmasını engelledikleri, aynı şekilde Ankara Emniyet Müdürlüğü ve  TBMM'ye silahlı saldırıda bulunarak, yönetime yasa dışı şekilde el koyup, darbeye  teşebbüs fiiline kalkıştıkları hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:"Darbeye teşebbüs suçuna iştirak edenler hakkında Gaziantep Cumhuriyet  Başsavcılığı tarafından "anayasayı ihlal", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi  ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını  engellemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti  Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen  engellemeye teşebbüs", "Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana  tahrik" suçlarından başlatılan soruşturma başlatılmıştır. Bu kapsamda  gerçekleştirilen operasyonlarda 11'i savcı, 25'i hakim olmak üzere 36 yargı  mensubu gözaltına alınmıştır."

VAN, GİRESUN, ARDAHAN

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin  Van'da 15 hakim ve savcı gözaltına alındı.Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili yürütülen  soruşturma kapsamında Van'da 29'u adli, 16'sı idari ve 8'i bağlı ilçelerde  görevli 53 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı alındı.Başsavcılığın talimatı doğrultusunda İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince  iş yerleri ve evlerinde arama yapılan 15 hakim ve savcı gözaltına alındı.    Şüpheliler ifade işlemleri için emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Giresun'da haklarında açığa alınma kararı bulunan 10 hakim ve savcıdan 7'si gözaltına alındı.
Ardahan'da 4 hakim ve 1 savcı  gözaltına alındı.