Arsin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İmdat Uzun Almanya’dan aldıkları 180 adet büyükbaş Simental cinsi ineğin Lüleburgaz’da Tarım Bakanlığı’nın karantina tesislerine ulaştığını söyledi. Arsin Elmaalan mevkiinde 3 dönüm arazi üzerine yapılan tesisin kaba inşaatı ve teknik donanımı tamamlandı. Kooperatif Başkanı İmdat Uzun proje hakkında şunları söyledi:

EN VERİMLİSİ SİMENTAL
“Projemiz Tarım Bakanlığı destekli bir projedir. Yaklaşık bir yıldır kaba inşaatıyla uğraştığımız tesiste zaman zaman sıkıntılar yaşadık ama teknik donanımı dahil üretime hazır hale getirdik. Buradaki süt ve et üretimi için Almanya’da büyükbaş hayvanların satışının yapıldığı birçok fuara katıldık. Tarım Bakanlığının veteriner ve 4 kişilik heyeti ile yaptığımız araştırmalar ve edindiğimiz bilgiler doğrultusunda bölgemiz için en iyi Simental cinsi ineklerde karar kıldık. Bunlar yakında tesisimize ulaşacaktır.”


PAZARLAMA ÖNEMLİ
“Öncelikli hedefimiz bölgenin en büyük entegre tesisi olarak ürettiğimiz sütü pazarlamaktır. Bu konuda da çeşitli firmaların tekliflerini inceliyoruz. Bilindiği üzere Simental sığırlarda erkekleri ile dişileri arasında büyüklük yönünden oldukça belirgin fark bulunmaktadır. Örneğin erkeklerin ağırlığı ortalama olarak 1200-1300 kilogram arasında bir ağırlığa sahip iken dişilerde bu ağırlık ortalama 750 kilogram civarında.”

GÜNDE 15 LİTRE SÜT
“Simental inekler süt veriminin yanında et verimi de iyi olan türlerden. Bu tür ineklerin canlı ağırlıklarının % 60’ı oranında et verimi bulunmaktadır. Et kalitesi yüksektir. Ayrıca lezzetli bir eti vardır. Özellikle Afrika ve Avrupa ülkeleri Simental inekleri süt veriminden ziyade et verimi nedeniyle tercih etmekte ve yetiştirmektedir. Simental inekler süt verimi açısından da iyi olan bir ırk olduğundan yıllık süt verimi yaklaşık olarak 6 bin litre civarındadır. Bu da inek başı günde 15 litre süt demektir.”