BOLU (AA) - Bolu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hasan Erdoğan, Mudurnu ilçesindeki Taşkesti Deprem Kayıt İstasyonu'ndaki kamp alanını uluslararası araştırma ve kamp merkezi haline getireceklerini bildirdi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşkesti'de sismik ağın geliştirilmesi için kullanılan Deprem Kayıt İstasyonu'nun içindeki kamp merkezinin yerli ve yabancı bilim adamlarının araştırmasına yönelik hizmet verdiğini anlattı. 

Yurt dışındaki üniversitelerden gelen öğrencilerin her yıl bu bölgede eğitim kampı gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, burada Kuzey Anadolu Fayı ve buna bağlı oluşan heyelanları incelediklerini kaydetti. 

Erdoğan, bu alanın sadece yaz aylarında değil, yılın her günü yerli ve yabancı bilim adamları ile depremle ilgilenen öğrenci ve mühendislerin kullanılmasını istediklerini dile getirerek, "Amacımız, Taşkesti beldesindeki kamp alanını uluslararası bir araştırma ve kamp merkezi haline getirmek. Bu kamp alanımızı AFAD İl Müdürlüğü çalışanları ile yerli ve yabancı üniversite öğrencilerinin ve akademisyenlerin hizmetine açacağız. Bunun yanı sıra mühendislerin bu konuda çalışma yapmalarını da sağlayacağız" diye konuştu. 

Hasan Erdoğan, kamp alanını ilk olarak Türk akademisyen ve öğrencilerin eğitimine açacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Proje birimlerindeki arkadaşlarımız, buranın daha verimli kullanılması adına proje üretecek. Valiliğin de desteğiyle bu merkezimizi ulusal bir kamp merkezi haline getireceğiz. İleride de dünyada bu alanda çalışan bilim adamlarına duyurmak için çalışacağız. Yer bilimi akademisyenlerinin Taşkesti'yi depremin önceden tespiti ve engellenmesi adına yapılacak çalışmalar için kullanmasını istiyoruz. İstiyoruz ki onlar burayı görsün ve değerlendirsin, buraya değer katsın, burayı öğrensin ve araştırsınlar.

Projenin hayata geçmesi için Valilik, Taşkesti Belediyesi, AFAD İl Müdürlüğü, Başbakanlık AFAD Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ve üniversite yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunduk. Toplantıda verimli sonuçlar elde ettik. Bundan sonraki süreçte AFAD Başkanlığının da destek ve izinleriyle Taşkesti Deprem Kayıt İstasyonu'nu depremlerin araştırılması için kullanacağız."