SİNOP (AA) - Boyabat ilçesinde "Ceviz Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması" konulu konferans verildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çamlıca Mahallesi'nde bir düğün salonunda ceviz üreticilerine yönelik verilen konferansa konuşmacı olarak  Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça katıldı.

Boyabat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Refik Kayadibi, konferans öncesi yaptığı konuşmada, "1.5 milyon dekar yüzölçüme sahip ilçemizde 304 bin dekar tarıma elverişli alan bulunmakta olup, tarıma elverişli arazimizin yüzde 45'i yaklaşık 84 bin dekar alan sulanabilir durumdadır. Tarım arazilerimizin 180 bin dekarı ekili iken, 123 bin dekarı yani yüzde 40'ı tarımsal ürün yetiştirilmeden  boş bir şekilde bekletilmektedir. İlçemizdeki tarım parselleri çok parçalı ve küçük alanlardan oluştuğu için üretimde birim alandan en yüksek verimi elde edecek ürünler seçilmesi gerekmektedir. İlçemizde 2 bin dekar kapama meyve bahçesi olup, bunun yaklaşık üçte birini ceviz bahçeleri oluşturmaktadır" dedi.

Belediye Başkanı Şefik Çakıcı ve Kaymakam Ümit Hüseyin Güney'in konuşmalarının ardından Prof. Dr. Yaşar Akça, Türkiye'nin dünya ceviz üretimindeki yeri, dünyanın çeşitli ülkelerindeki ceviz üretimleri, cevizin besin değeri, cevizin yetiştirilmesi için toprak tahlili, dikimi ve bakımı, dünyadaki ceviz çeşitleri ve yetiştikleri iklim bölgeleri, ülkemiz iklimine uygun ceviz cinsleri, ticari sektöre uygunluğu ve pazarlanması, cevizde marka olma konularında bilgi verdi.

Akça, konferansın sonunda dinleyicilerin cevizle ilgili sorularını yanıtladı. Konferans sonunda Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, Prof. Dr. Akça'yı tebrik ederek çiçek takdim etti, Boyabat pirinci hediye etti.