Çanakkale’de, yaklaşık 200 kadın, şehir merkezinde sergilenen Çanakkale savaşlarında kullanılmış tarihi topun üzerini dantelle örttü.
Çanakkale Belediye Sosyal Yaşam Evleri’nde bir araya gelen ‘barış kadınları’ adlı yaklaşık 200 kişilik oluşum, ilginç bir faaliyete imza attı. Kadınlar, iki ayda hazırladıkları 7 metreye 4 metre ebadındaki bir dantel örtüyü Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan ve önünde ’18 Mart 1915 savaşlarında Çanakkale’nin geçilmezliğini Mehmetçik bu toplarla sağladı’ yazılı tarihi topların üzerine örttü. Barış kadınları adına açıklama yapan Serpil Seyhan Gürbüz, Çanakkale’nin kadınları olarak, antik çağlardan bugüne adı hep savaşlarla anılan bu kentte savaşı ve barışı konuşmak, paylaşmak ve üretmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

"KALDIRAMADIK..."
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları’ndan kalma topun meydanda bulunmasından rahatsız olduklarını belirtti. Gökhan, “Çünkü Çanakkale’ye gelenleri topla karşılamış oluyoruz. Bu topu koyanların bizimle alakası yok. Ama kaldırılması talebimiz vardı. Sonuç olarak kaldıramadık, en azından üstünü barış örtüsü ile örtüyoruz. Kadınlarımız, evlerinde kullandıkları dantel örgüleri bir araya getirip büyük bir örtü yaptılar. Onunla topun üzerini örtüyorlar. Bizim kadınlarımızın hep savundukları barış. Artık savaştan, silahtan, toptan, tüfekten bıkkınlık geldi bu topluma. En azında ayıbımızı kadınların el emeği ile örtüyoruz. Çünkü savaşlarda en büyük eziyeti gören kadınlar. Artık savaş olmasın diyorlar. Artık barış olsun diyorlar. Artık savaşları sembolize eden objelerle kentimiz anılmasın istiyorlar. Gerçekten analık duygularını bir kez daha barış noktasında ortaya koydular” diye konuştu.
(İHA)