Bursa’nın Karacabey ilçesinde kuduz vakası görülen ova köyleri karantinaya alındı. Hayvan alım satımı durdurulurken, köylüler, kuduz mikrobunun hayvanlarına yarasadan geçtiğini iddia etti.
İlçeye bağlı İsmetpaşa’da 2 büyükbaş, Ovaesemen’de 1 büyükbaş ve Karasu’da da sahipsiz bir köpekte kuduz tespit edildi. Hayvan sahipleri ile vatandaşlar, hayvanların ağızlarından salyalar aktığını ve davranışlarının değiştiğini görünce durumu hemen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bildirdi. Ardından köylerde yapılan incelemelerde, bahse konu hayvanlarda kuduz hastalığı tespit edildi.
Gerekli tedbirleri alan ekipler kuduza karşı bütün hayvanları aşılarken, süt konusunda da tedbir aldı. Ancak kuduzun başka hayvan ve bölgelerde görülme ihtimaline karşı Şahinköy-Ovaesemen hattındaki bütün hayvan işletmelerinin karantina altına alındığı öğrenildi. Karantina kapsamında kontrolsüz hayvan nakli ile alım-satımı yasaklandı.
Karacabey’de yaşanan bu olay bilhassa hayvancıları tedirgin etti. Yetkililer her şeyin kontrol altında olduğunu söylerken, kuduz görülen hayvanların bu hastalığa yakalanmış başka bir hayvan tarafından ısırılmış olabileceğini belirtti. Kuduzun tilkiden bulaştığı üzerinde durulurken, köylüler ise kuduz mikrobunun yarasadan hayvanlarına bulaştığını iddia ettiler.
Yetkililer, davranışlarında değişiklik olan ve ağzından salya akarak bağıran hayvanlara karşı hemen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün aranmasını istedi.
Girişine tabela asılan İsmetpaşa Mahallesi’nde çobanlık yapan Rıdvan Sarıcan, kuduz sebebiyle 5 büyükbaş hayvanın telef olduğunu, kuduz vakasının duyulmasının ardından kediden köpeğe kadar bütün hayvanlara aşı yapıldığını söyledi.
Aynı mahallede kuduzdan iki büyük baş hayvanı telef olan Göksel Soykan ise, "İki tane hayvanımı kaybettim. İlk ölen hayvanımda ne olduğunu anlayamadık. Yemeden içmeden kesildi. Salya akıyor ve devamlı bağırıyordu. Üç gün içerisinde zaten öldü. İkincisi ise 15 gün sonra başıma geldi. İlçe tarıma haber verdik. Kuduzdan şüphelendik. Geldiler ve ölen hayvanın kafasını aldılar. Tahlile yolladılar. Kuduz olduğu anlaşıldı. Bundan sonra karantina uygulanmaya başladı" diye konuştu.
Hayvanlara kuduz mikrobunu yarasaların bulaştırdığını iddia eden Ceval Buran, "Kuduz hakkındaki bilgiler doğrudur. Yetkililer bizi yeterince bilgilendirdi. Karantinanın ne kadar süreceği belli değil. Hayvanların satışı damızlık olarak yasak. Alım satım yapılamıyor. Şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu yalnızca ısırarak geçen bir hastalık olduğu halde, karantinanın bu denli uzun sürmesi bizi mağdur ediyor . Yarasa söylentisi var. Yarasa ısırmasından bulaştığı söyleniyor. Bizim kedi ve köpeklerimizde bu tür bir hastalık yoktu" diye konuştu.

"HAYVAN ALIM SATIMI DURDU, MAĞDURUZ"
Karantina sebebiyle hayvan alım satımının durmasından ova köyleri olarak mağdur olduklarını belirten Cahit Buran, "Köy halkı mağdur. Mallarımızı satamıyoruz. Sezonu zaten zor geçiriyorduk. Bu olay sezona denk geldi. Mallarımız zaten para yapmadı. Kuduz karantinası olunca mallarımızı satamıyoruz" diye konuştu.
(İHA)