17 Ekim'de başlayan operasyonda kentin Doğu yakası geçtiğimiz hafta DEAŞ'tan tamamen temizlenmişti. Terör örgütü 2016'nın son günlerinden bu yana kentte tamamen kuşatılmış durumda.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Irak güçlerinin Musul'un Batı topraklarını DEAŞ'ın elinden almak için büyük bir operasyon başlattığını açıkladı. Televizyonda yaptığı kısa konuşmada Abadi, “Operasyonda yeni aşamanın başladığını bildiriyoruz, Musul’un batısını özgürleştirmek için Ninova’ya geliyoruz” dedi.

Irak ordusu dün hava araçlarından hem kentte yaşayan sivillere hem de DEAŞ üyelerine yönelik broşürler attı.

Halka “Irak ordusunu karşılamak için hazır olun” mesajı verilirken, DEAŞ üyelerine ise “teslim olun” çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Musul’un batısında hâlâ 750 bin dolaylarında sivil bulunuyor.

ON BİNLERCE SİVİLİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Öte yandan Irak'ın Musul kentinin batısında, dükkanların kapalı  olması, hayat pahalılığı ve içme suyu kıtlığı nedeniyle onbinlerce sivilin  durumunun kötüye gittiği bildirildi.

Bölgeye yapılan gıda ve yakıt yardımlarının azaldığı,  dükkanların ve pazarların kapalı olduğu ve birçok bölgede elektriğin kesildiği ve  içme suyu kıtlığı yaşandığı belirtiliyor.

Irak'taki İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, bölgede durumun  endişe verici olduğunu belirterek "Araştırmalar, halkın şu an büyük bir sorun  yaşadığını, anne ve babaların çocuklarını doyurmak ve evlerini ısıtmak için büyük  çaba harcadığını gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Grande, operasyonlar sırasında onbinler ya da yüzbinlerce sivilin, bir  süre kuşatma altında tutulabileceğine ve bölgeden kaçışların olabileceğine işaret  ederek sivillerin kurtarılmasının en öncelikli meselelerden biri olduğunu  bildirdi.