SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesince buzağı ölümlerinin önüne geçmek amacıyla geliştirilen "ağız sütü tozu" projesi tanıtıldı.

OMÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Dalgın, geliştirdikleri projeyi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) üyeleri ile paylaştı.

OKA'nın Samsun Valisi İbrahim Şahin başkanlığında düzenlenen aylık yönetim kurulu toplantısında projeyi anlatan Dalgın, Türkiye'de yılda 6 milyona yakın buzağı doğduğunu, bunların yaklaşık yüzde 15'inin çeşitli hastalıklar nedeniyle telef olduğunu söyledi.

Besi hayvanı yetiştiriciliğinde ekonomik kayıpların en önemli nedeninin buzağı ölümleri olduğuna dikkati çeken Dalgın, hayvanın hastalıklardan korunması için doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde yeterli ve kaliteli ağız sütü alması gerektiğini ifade etti.

İlk sağılan ağız sütünün buzağının yaşamı için çok önemli olduğuna işaret eden Dalgın, "Buzağının doğduğunda bağışıklığı hiç yoktur. Buzağı annesinden aldığı ağız sütü ile bağışıklık kazanabilir. " diye konuştu.

Dalgın, Türkiye'de yaklaşık her yıl 900 bin buzağının öldüğünü belirterek, "Bu da yaklaşık 2,5 milyar lira ekonomik kayba neden oluyor. Ülkemizde ağız sütü tozu üretilmiyor. Ağız sütündeki bağışıklık proteinlerinin bölge hastalıklarına göre değişiklik göstermesi nedeniyle ithal edilerek kullanımının yararlı olması mümkün değil. Ürettiğimiz süt tozu buzağının yeterli beslenmesiyle bağışıklık sistemlerini güçlendirecek, bu da ölümlerin önüne geçilmesini sağlayacak." ifadesini kullandı.

Toplantıya Amasya Valisi Salih Işık, Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Tokat Valisi Cevdet Can, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen katıldı.