SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin Çarşamba ilçesinden Samsun'a taşıması yönündeki gündemli ilgili Çarşamba'da sivil toplum kuruluşları ortak basın açıklaması yaptı.

Çarşamba Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarına meslek odaları, siyasi partilerin ilçe temsilcileri ile Belediye Başkanı Hüseyin Dündar da destek verdi.

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Ahmet Yılmaz, katılımcılar adına yaptığı açıklamada, tarafından yapılan yapılan açıklamada, OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin Çarşamba'da kalmasını istediklerini vurguladı.

İlçenin kent merkezine ve havaalanına yakın bir konumda olduğuna işaret eden Yılmaz, raylı sistemin Tekkeköy'e kadar uzanmış olmasıyla kent merkezine mesafenin kısaldığını vurguladı.

Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi'nin, 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu hatırlatan Yılmaz, şunları dile getirdi:

"Ali Fuad Başgil ismi tesadüfen verilmiş bir isim değildir. Ömrünü hukuka ve hukukun üstünlüğüne adamış, 1960 ihtilali sonrasında darbecilere, cuntacılara karşı milli iradeyi ve demokrasiyi savunmuş merhum Çarşambalı hukukçu ve devlet adamı Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'e hürmeten ve bir vefa borcunun ifası olarak OMÜ Hukuk Fakültesi merhum Başgil'in adıyla ve onun memleketi Çarşamba'da kurulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bu husus ve vefa borcunun yerine getirilmiş olması nedeniyle çok büyük bir memnuniyetle de karşılanmış, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda tüm Samsun'a ve Türkiye'ye de ilan edilmiştir. Yine 2010 yılında bütün mal varlığını memleketi Çarşamba'da kendi adıyla kurulan OMÜ Güneşdoğdu Kampüsü'ndeki fakülte binalarının yapımına harcayan hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu, Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi ile Tıp Fakültesi dersliklerinin yapımını tek başına üstlenerek bitirmiş, 7 Şubat 2016 tarihinde de aramızdan ayrılmıştır. Çarşamba ilçesinde kazandığı tüm birikimini ve mal varlığını yine Çarşambalı hemşehrilerine ve eğitime harcamıştır. Bu yıl da Çarşamba'nın yetiştirdiği değerlerden olan Sayın Hayırsever Tülay Ulusoy tarafından merhum babası adına OMÜ Mehmet Tülezoğlu Adalet Meslek Yüksekokulu aynı kampüs alanında inşa edilerek, törenle öğrenime açılmıştır."

Çarşamba Güneşdoğdu Kampüsü'ndeki Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi'nin bu yıl 4. mezunlarını, İletişim Fakültesi'nin ise ilk mezunlarını vereceğine işaret eden Yılmaz, "Halen Belediye-Rektörlük işbirliği ile öğretim üyeleri için 20 dairelik misafirhane ve kültür merkezi inşaatının yapımı devam etmektedir. Temmuz 2016 tarihinde yapılan OMÜ Rektörlük seçimleri bir fırsat olarak görülerek Samsun merkezde ikamet etmek gibi tamamen şahsi beklentilerle bazı öğretim üyeleri tarafından Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesinin taşınması gündeme getirilmek istenmiş, hatta bu kampanyaya dahil olmayan öğrencilerin sınıf geçirilmeyeceği yönünde baskılar yapıldığı şeklinde bilgiler kulağımıza gelmektedir. Yine son günlerde de Samsun'da kurulması gündemde olan ikinci devlet üniversitesinin Çarşamba Güneşdoğdu Kampüsü merkezli olmasını önlemek için yapılan girişimleri basın yayın organlarından takip etmekteyiz." dedi.

Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin, pek çok üniversitenin sahip olduğu altyapıdan daha üstün niteliklere sahip bir kampüs alanına kavuştuğunu ifade eden Yılmaz, ilçelerine üniversite kurulmasını beklerken hukuk fakültesinin taşınacağı tartışmalarının kendilerini üzdüğünü belirterek şunları kaydetti:

"Çarşamba ilçemiz, insanıyla, kampüs alanındaki tüm fiziki altyapısı ve birlikteliği ile üniversite olmaya hazır bir şehirdir. Sayın Bakanımızdan ve tüm siyasi parti milletvekillerimizden bu hususta destek bekliyoruz. Bu konunun TBMM gündemine taşınması ve Çarşamba ilçesinin yıllardır tüm özverisiyle birlik ve beraberliği ile oluşturduğu bu birikimin değerlendirilmesi be taçlandırılması büyüklerimizden istirhamımızdır. Bunun aksine girişimler en başta ÖMÜ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültemizin kuruluşunda imzası bulunan Cumhurbaşkanımızı üzecek, merhum Ali Fuad Başgil ve hayırsever Mustafa Kemal Güneşdoğdu'nun aziz hatıralarına ve Sayın Tülay Ulusoy'a saygısızlık teşkil edecektir. Memleketimiz Çarşamba'ya kazandırılan yükseköğrenim kurumlarının daha da gelişmesi ve bu yerleşkede sosyal ve beşeri bilimler alanında ikinci bir devlet üniversitesi kurulması için, başta sivil toplum örgütleri, dernekler, siyasi parti temsilcileri ve tüm Çarşambalılar olarak çalıştığımızın bilinmesi hususunu kamuoyu ile paylaşır, bu konuda gayret gösteren emek veren herkese şükranlarımızı sunarız."

Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar da OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin, ilçede kalmasını istediklerini bunun için gerekli tüm çabaları göstereceklerini vurguladı.