ZONGULDAK (AA) - HÜSEYİN TIRAŞ - Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yaşayan işletmeci Betül Kırmızı, sattığı manda yoğurdunun tanıtımını yapmak amacıyla dükkanının önüne yaptırdığı dev bakraç müşterilerin dikkatini çekiyor.

İlçede manda yoğurdu ticareti yapan 43 yaşındaki Kırmızı, 18 ton hacme sahip, 4 metre boyunda ve 8 ton ağırlığındaki yoğurt bakracını iş yeri tabelası olarak kullanıyor.

Kırmızı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapımı bir ayda tamamlanan, yerden 6 metre yükseklikte demir direğin üstüne oturtulmuş bakracı vinç yardımıyla iş yerinin önüne monte ettirdiğini söyledi.

Ankara-Çaycuma karayolu Bakacakkadı beldesi mevkisindeki iş yerinin önünde bulunan bakraçla öz çekim yapanların olduğunu anlatan Kırmızı, bakracın "manda yoğurduyla meşhur" olan Çaycuma’yı temsil edebilecek güzellikte tasarlandığını ifade etti.

Ailesiyle işlettiği dükkanın faaliyete başladığı yıllarda, manda yoğurdunu tanıtım için bakracın tasarlanması konusundaki fikrin kendisinden çıktığını aktaran Kırmızı, şunları kaydetti:

"Bakracı yaptırtmak benim fikrimdi. Önceleri satışını yaptığımız yoğurdu, plastik kaplarda müşterilere sunuyorduk. Müşteriler, 'bakraçta yok mu?' diye talepte bulununca biz de bakraçta satış yapmaya başladık. Bunun üzerine de benim bu devasa bakraç fikri ortaya çıktı. Buradaki asıl amaç Çaycuma’nın manda yoğurdunun meşhur olduğunu görsel olarak sergilemek. Çok da iyi oldu, ilgi gördü. Ustamızın da ellerine sağlık, tam da hayal ettiğim gibi tasarladı."

- Anne teşvikiyle yoğurt ticaretine başladı

Betül Kırmızı, ilçenin manda yoğurduyla meşhur olduğunu ancak yeterince tanıtımının yapılmadığını savundu.

Yoğurt üretimi ve ticaretine başlamasına ilişkin anne teşvikinin etkili olduğuna dikkati çeken Kırmızı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Annemin bu fikri bize vermesidir. Annem Perihan Kırmızı’nın özellikle yoğurt tutturma konusunda çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Asıl isteği bu konudaki becerisini bizimle geliştirmekti. Biz de annemin bu isteği üzerine dükkanımızı açtık ve annem, babam, eşim ve kızım hep beraber bu işi yürütüyoruz. Yaklaşık 5 yıldır işlettiğimiz iş yerimizin ismi de bize öncülük eden annemin ismidir; Perihan Abla Yoğurtları."

Bakracı yapan demirci ustası Cemil Karahatıl da böyle bir bakraç için talep geldiğinde önce biraz düşündüğünü kaydetti.

"Önce şaşırdım. Sonra yarım saat yapıp yapamayacağım konusunda düşünerek zihnimde hayal ettim." diyen Karahatıl, "Yaklaşık bir ay süren uğraşın ardından bu bakracı ortaya çıkardık. Atölyemizden de vinç yardımıyla buraya getirip monte ettik." diye konuştu.