KARABÜK (AA) - Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, "30 günlük kıdem tazminatında eksiltme olursa bunun içinde yer almayız." dedi.

Değirmenci, Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki bir restoranda düzenlenen basın toplantısında, sendikanın çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kıdem tazminatıyla ilgili bir soru üzerine Değirmenci, sürekli gündemde tutulan "Kıdem Tazminatı Fonu"nun kurulmasını desteklediklerini söyledi.

Türkiye'de özellikle özel sektörde kıdem tazminatı sorunu yaşayan sendikalardan birisi olduklarını belirten Değirmenci, şunları kaydetti:

"Fon kurulursa ve yönetimi özel olup işçilerin temsilcileri bunun içinde bulunursa, işverenin işten çıkarması sonucu kıdem tazminatı alamayan işçilerin buna rahatça kavuşma pozisyonu ortaya çıkacaktır. HAK-İŞ Konfederasyonunun daha önceden hazırlayıp hükümetlere sunduğu proje vardı. Bu projenin hayata geçmesi ile ilgili hükümetin çağrısı olması durumunda görüşlerimizi beyan ederiz. Eğer 30 günlük kıdem tazminatında eksiltme olursa bunun içinde yer almayız. Fonla ilgili bizim talebimizin içinde işçinin hiçbir kaybının olmamasından yanayız. Bunu da hükümet değerlendirmeye alacağını söyledi. Gündem sıcak tutuluyor ama hiçbir bakan bunu cesaretle ortaya koyup hayata geçmesi ile ilgili bir adım atmış değil."

Örgütlü oldukları Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Karabük'ün kendileri için olmazsa olmaz yerlerden birisi olduğuna işaret eden Değirmenci, "Çelik-İş Sendikası Türkiye’de ihtiyaç haline gelen metal iş kolunun olmazsa olmazlarından bir sendikadır. İş kolumuzda 3 tane sendika vardır. Birisi ideolojik saplantılara takılmış, ne yaptığını bilmeyen ve slogan atışından öteye gitmeyen faaliyetlerinden dolayı köşeye sıkışmıştır. Diğer sendika kendini koskoca Türkiye’nin en büyüğü sayıyor ama işçileri ve işverenleriyle ne yaptığını anlamaz hale getirmiş. Bursa eylemlerinde gördüğümüz gibi önümüzdeki süreçte metal işçisine güven vermeyecek pozisyonda." ifadelerini kullandı.

- Toplu sözleşmeler

İskenderun Demir ve Çelik AŞ (İSDEMİR) ile KARDEMİR'deki toplu sözleşmelere de değinen Değirmenci, şunları söyledi:

"İSDEMİR’de yetki mücadelemiz yargıda devam ediyor. Biz orada bir haksızlığa ve zulme uğradık. Haklılığımızı ispat etmek için yargıda mücadelemiz devam ediyor. İki kez yerel mahkemede kazanmamıza rağmen Yargıtay, eksik incelemeden dolayı dosyaları geri gönderdi. Cuma günü duruşma var ve davanın yönü şekli belli olur. KARDEMİR'de yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmesi için bakanlığa yetki müracaatında bulunduk. Kısa süre içinde çalışanların yüzünü güldürecek bir sözleşme imzalamak için çalışmalara başlayacağız."

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kardemir Karabükspor'a desteklerinin sürüp sürmeyeceği sorusunu da yanıtlayan Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Karabükspor formasının arkasında şerefle temsil ettiğim sendikamın ismi var. Üyelerinden kesilen aidat var. Bu anlamda bizim sahip çıkmamız ve destek olmamız lazım. Geçmişte olduğu gibi Karabükspor’un yönetimine ve işlerine karışmayacağız. Bize düşen, vermemiz gereken katkıyı sağlamak. Biz işimize kimseyi karıştırmıyorsak, haddimizi bilerek biz de kimsenin işine karışmayacağız. Nezaket ve katkı anlamında Karabükspor dahil Karabük’ün bütün sorunlarının çözümü noktasında katkımızı vereceğiz."

Değirmenci, toplantının ardından Avrupa ve Türkiye'de şampiyonlukları bulunan Karabüklü boksör Çağla Aluç ile hocası Baykan Arslan’a ödül takdim etti.