Fırat Kalkanı Operasyonu ile DEAŞ’tan temizlenen Cerablus’ta bayram öncesi inşa çalışmaları başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de aralarında bulunduğu Türk heyet, Cerablus’a giderek ilçede yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.
Bayram öncesi Cerablusların acil ihtiyaçlarını gidermek ve öncelikli hizmetlerin verilebilmesi için büyük bir çalışma başlatıldı. Kent yöneticilerinin girişimleri ile başlayan çalışmalara, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de büyük bir destek veriyor. Bölgede iş makineleri tarafından yıkılan binaların molozları temizlenirken, ilçedeki elektrik, yol ve su gibi acil ihtiyaçların giderilmesi için ise yoğun bir çalışma yürütülüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Karkamış Kaymakamı Yusuf Osman Diktaş ve bazı yetkililerin de arasında bulunduğu Türk heyet, Cerablus’a geçerek, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Heyetin gezisi esnasında Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra Özgür Suriye Ordusu birlikleri tarafından da yoğun güvenlik tedbirleri alındığı öğrenildi.

CERABLUSLU ÇOCUKLARA OYUNCAK DAĞITTI
Cerablus Şehitler Meydanı’nda bölge halkını ziyaret eden Fatma Şahin, sorunlarını dinleyip not aldı. Çocuklarla yakından ilgilenen Şahin, çocuklara oyuncak dağıttı. İncelemenin ardından açıklama yapan Şahin, Fırat Kalkanı Harekatı hakkında da bilgi verdi.
Cerablus’ta hayatın gün geçtikçe normale döndüğünü ifade eden Şahin, Gaziantep Valiliği koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer ilgili kurumlarla Cerablus’un yeniden inşası için el ele vererek çalıştıklarını anlattı. Kentteki vatandaşların temel insani ihtiyaçlarını karşılayan yardım kuruluşlarına teşekkür eden Şahin, "Büyükşehir olarak bütün teknik ekibimizle beraber buradayız. Teknik ekibimiz suyla ilgili burada bir çalışma yaptılar. Cerablus’ta 4 ayrı kuyuda suyun bulunduğunu, sabahleyin gelen jeneratörle birlikte suyun şebekeye verilip depoya alınacak şekilde ve suyun işlenebilirliği konusunda yapılan analizlerden sonra inşallah bayramdan önce Cerablus halkının suya kavuşması yönünde Büyükşehir olarak gerekli bütün desteği verdik. Biz de bugün yerinde görmek, ihtiyaçları yerinde tespit etmek için buraya geldik. Ayrıca burada en önemli şeylerden bir tanesi normal hayata geçebilmemiz için bir belediyeci bakış açısıyla ciddi bir temizlik ihtiyacı vardı. 8 ayrı gurupta iş makinelerimizle beraber şehri harabelerden ve pislikten kurtarmak temiz bir Cerablus oluşturabilmek için çalışmalara başladık. Şimdi onun denetimini yaptık ve en acil ihtiyaç listesini çıkardık. İnşallah bayramdan önce harabelerden kurtulmuş temiz bir Cerablus oluşturacağız" dedi.

CERABLUSLULAR VATANLARINA DÖNÜYOR
Fırat Kalkanı Harekatı’nın başarısının kendini göstermeye başladığını aktaran Şahin, ÖSO birlikleri tarafından kentte güvenliğin tamamen kontrol altına alındığını kaydetti. Güvenliğin sağlanmasının ardından Türkiye’deki Cerablusluların vatanlarına dönmeye başladığını ifade eden Şahin, Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönmek istediklerini kendilerini illettiğini de vurguladı. Şahin, "Bu hafta itibariyle güvenlik temin edildikçe Suriyeliler buradan kendi vatanlarına dönmeye başladı. Türkiye’de bulunan Cerabluslular burada güvenliğinin temin edildiğini görünce hızlı bir şekilde vatanlarına geri döndüler. Zaten bize söyledikleri hep buydu ’Sayın başkan size çok teşekkür ediyoruz yaptığınız insani yardımlardan dolayı ama biz vatanımıza dönmek istiyoruz.’ Sürekli bu dileği bize söylüyorlardı. Aslında bu dileğin ne kadar hızlı gerçekleştiğini görüyoruz. Şimdi esnafımıza baktık kepenkler açılmış domatesler, karpuzlar satılıyor, yemekler yapılıyor halk alışverişe başlamış. Kadınlarımız burada bize çok teşekkür ediyor. Ben de bir kadın olarak, bir anne olarak hassasiyetle onların ihtiyaçlarını dinledim. Coğrafya bir kaderdir. Cerablus ne kadar huzurlu ve mutluysa Karkamış o kadar huzurlu ve mutludur. İnşallah burası tamamen huzura kavuşursa bütün Orta Doğu barış ve huzura erer" ifadelerini kaydetti.

BÜYÜKŞEHİR’DEN, CERABLUS’A YATIRIM ATAĞI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok kurum tarafından destek verilen kentin yeniden inşası çalışmaları kapsamında öncelikle bölgedeki insanların içme suyu ihtiyacı karşılandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ ekipleri, Cerablus’ta bulunan 4 tane kuyudan numune alarak analizini yaptı. Elektrik bulunmayan ilçeye jeneratör götüren ekipler, jeneratör yardımıyla bugünden itibaren Cerablus’un içme suyunu vermeye başladı. Elektrik ve yol çalışmalarının da yürütüldüğü ilçeye yine Büyükşehir Belediyesi tarafından çocuk oyun parkı yapılacak.
Şahin ve beraberindeki Türk heyet, açıklamanın ardından ülkeye döndü.
(İHA)