GİRESUN (AA) - Giresun Gıda Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, çiftçilere kenelerden korunmak için tarlalarda, havanın daha serin olması nedeniyle kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları sabah ve akşam vakitlerinde çalışmalarını önerdi.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının taşıyıcısı olan "Hyalomma" soyu kenelere karşı il genelinde aşılama çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtti.

Nisan ayından bugüne kadar 26 bin 600 büyükbaş hayvan ve 4 bin 700 küçükbaş hayvanın kene parazitine karşı ücretsiz olarak ilaçlandığını aktaran Angın, riskli yerlerde kene mücadelesi çalışmalarına eylül sonuna kadar devam edileceğini kaydetti.

Angın, yaz mevsiminde insanlarda da kene tutunması vakalarının arttığına işaret eden Angın, şu ayarılarda bulundu:

"En etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri olduğu unutulmamalıdır. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla parçalamadan ve ezmeden en kısa sürede çıkartılmalı veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca çiftçilerimiz, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, havanın daha serin olması nedeniyle kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları sabah ve akşam vakitlerini tercih etmeli."