ORDU (AA) - Ordu'da çocuk işçi çalıştırdığı tespit edilen 6 fındık bahçesi sahibi ile çocukların ailelerine, her çocuk için 219 lira idari para cezası uygulandı.

Alınan bilgiye göre, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının fındık tarımında çocuk işçiliğinin sonlandırılması model uygulaması kapsamında Çalışma ve İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinden oluşan ekip, Altınordu ve Perşembe ilçelerinde 58 bahçede denetim gerçekleştirdi.

Yapılan kontrollerde altı bahçede çalışan, 16 yaşın altında 19 çocuk tespit eden ekipler, bahçe sahipleri ile çocukların ailelerine, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince her çocuk için 219 lira idari para cezası uyguladı.

Denetimler jandarma ekiplerince tutanak altına alınırken, çocuklar bahçelerden çıkarıldı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede fındık hasat dönemi öncesi 16 yaşından küçük çocukların fındık toplama işinde çalıştırılmamasına ilişkin genelge yayımladıklarını anımsattı.

Genelgenin kaymakamlıklar ve ilgili kurumlara gönderildiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, 1 Ağustos'tan beri Çalışma ve İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinden oluşan ekibin denetleme yaptığını söyledi.

Vali Balkanlıoğlu, denetimler sonrası çocuk işçi çalıştıran bahçe sahipleri ile çocukların ailelerine cezai işlem uygulandığını ifade ederek, "Şu ana kadar 58 bahçede yapılan denetimler sonrası 6 bahçe sahibine çocuk işçi çalıştırdıkları gerekçesiyle ceza yazıldı. Aynı ceza çocukların ailelerine de uygulandı. Çocuk işçiliğine yönelik komisyon kurduk. ILO ile ortak çalışıyoruz. Çocukların kesinlikle tarlaya gönderilmemesini istiyoruz. Çocukları çalıştıranlara da cezai işlem uyguluyoruz. Bu konuda kesinlikle kimseye müsamaha göstermiyoruz." dedi.

Doğu ve güneydoğudan bölgeye gelen çocukların her türlü ihtiyaçlarının karşılandığına işaret eden Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu çocuklar genellikle okullarından ayrı kalıyor. Bu nedenle Ordu'ya gelen bu çocuklara eğitim verdiriyoruz. Türkiye'de mevsimlik işçiler konusunda Ordu örnek il seçildi. Yaptığımız çalışmalar diğer illere de örnek gösteriliyor ancak aldığımız bütün önleme rağmen çocuk işçi çalıştıranları arkadaşlarımız tespit etti ve cezalarını verdi. Mevzuatlara göre çocukların kaç yaşından sonra çalışacağı bellidir. Dolayısıyla 16 yaşından küçük çocukların yeri tarla ya da bahçeler değildir. Lütfen bahçe sahipleri ve çocukların aileleri bu konuda dikkatli olsun. Aksi durumda çocuk başı 219 lira idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler."