İSTANBUL (AA) - Bağcılar Belediyesince Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla "Çocuk Olmak Hakkım" konulu panel düzenlendi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, panelde Doğu Türkistanlı, Afrikalı, Suriyeli ve Filistinli çocuklar savaş ve zulümlerin bıraktığı derin ve etkileyici izleri çocuk gözüyle anlattı.

Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi'ndeki panel kapsamında konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, UNİCEF'in araştırmasına göre dünyada her 3,5 saniyede bir çocuğun açlıktan öldüğünü aktardı.

Erbaş, Türkiye'de günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını belirterek, israf yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, savaştan kaçan mazlumların Türkiye'yi sığınak olarak gördüğünü belirtti.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, çocukların hayata büyüklerinden daha anlamlı baktığını belirterek, "Ne acıdır ki bilgi ve teknoloji çağı olan 21. yüzyıl dünyasında savaşlar yaşanıyor, çocuklar açlıktan ölüyor." ifadesini kullandı.

- "Bize sadece Türkiye sahip çıktı"

Panelde, 12 yaşındaki Suriyeli Rami Ali Suriye'deki iç savaştan bahsetti.

Ali, bazı çocukların babalarının, öldüğünü, yaralandığını, kaybolduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çocuklar başka ülkelere kaçarken kayboldu. Anneler yaşamını yitirdi. Yetim ve öksüz kaldık. Dünya, Suriyelilere sahip çıkmadı. Bize yalnızca Türkiye sahip çıktı. Burada okula gidiyorum. İnşallah doktor olacağım."

Doğu Türkistanlı Şeymanur Ahan, 60 yıldır soydaşlarının Çin zulmü gördüğünü belirtti.

İnsanların işkenceye maruz kaldığını aktaran Ahan, "Çin'de milyonlarca bebek ana karnında öldürülüyor. 35 milyon soydaşımız Çin tarafından öldürüldü. Müslüman soyunu yok etmek için asimilasyon uygulanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Panelde, 8 yaşındaki Etiyopyalı Muhammed Saad Ahmet ise Afrika'da yaşanan zulümleri dile getirdi.

Afrika'nın nüfusunun yarısına yakınının çocuk olduğunu aktaran Ahmet, şöyle devam etti:

"Kız çocukları okula gönderilmiyor. Çocukların mutlu hayatı yok. Afrika'da çocuk olmak doğaya yakın olmak demek. Afrika altın, pırlanta, demir gibi doğal kaynaklara sahip ancak uzun süre sömürge oldu, savaşlar yüzünden bu kaynaklardan yeterince faydalanamıyoruz."

Muhammet Aktaş da Suriyeli çocuklara ensar olmanın önemine dikkat çekerek "Dünyayı çocuklar yönetseydi savaş olmazdı, çocuklar ölmezdi, yoksulluk olmazdı." dedi.

Panelin sonunda Hatice Gökçimen de Çocuk Hakları Sözleşmesini okudu.