SAMSUN (AA) - Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, kentin simit ve Çarşamba kasketi gibi ürünleri ile temsil edileceğini bildirdi.

Çakır, yaptığı yazılı açıklamada, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nin nisan ayında Ankara'da gerçekleşeceğini kaydetti.

Ülke genelinde halen 200 civarında coğrafi işaretli ürün bulunduğuna vurgu yapan Çakır, "Dünya pazarında coğrafi ürünler pazarı yaklaşık 200 milyar dolar civarında seyrediyor. Ülkemizde de bu pazarın büyüklüğü dikkate alınarak ürün ve alıcıların buluşması amacıyla Ankara'da fuar, çalıştay ve konferanslar düzenlenecek. 28-29 Nisan'da Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nin ATO Congresium' da gerçekleşecek. Etkinlikte coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması ve ticarileşmesine zemin hazırlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Yurdun dört bir yanından gelecek ürünlerin zirvede sergileneceğine dikkat çeken Çakır, "Samsun simit ve Çarşamba kasketi gibi ürünleri ile listede yer alıyor. Kentimizin de bu zirvede layıkıyla temsil edilmesi için çalışacağız. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre, 2 bin 500' ün üzerinde tescil alabilecek ürün bulunuyor. 200 civarında ürünün coğrafi işaretli olmasını yeterli görmüyoruz." görüşünü dile getirdi.

Söz konusu zirvenin ilk kez gerçekleştirileceğini anımsatan Çakır, şunları kaydetti:

"Burada ürünlerimiz için de yeni pazarlar açılacak. Dünya da coğrafi işaretli ürünler pazarı hızla gelişmekte. Tüketiciler standart ürünlerden ziyade ayırt edici özelliklere sahip yerel ürünleri tercih etmekte. Bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler 'coğrafi işaret' olarak adlandırılıyor. Coğrafi işaretler konusu, üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından büyük önem arz etmektedir. Coğrafi işaretli ürünlerin diğer sınai mülkiyet haklarından üstünlüğü tek bir üreticiyi değil belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü birden koruması ve yerel özelliklerinden dolayı bir yöreye, bölgeye, ülkeye ait anonim ürünler olması dolayısı ile gelecek nesillere de önemli bir miras bırakılmış olacaktır."