ÇORUM (AA) - Dodurga ilçesinde özel bir işletmeye ait yeraltı kömür madeni ocağında eksiklikler nedeniyle üretimin durdurulmasının ardından mazeretsiz işe gelmedikleri gerekçesiyle işten çıkarılan 93 işçinin, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlandırıldığı bildirildi.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, yaptığı yazılı açıklamada, Dodurga ilçesinde faaliyet gösteren özel bir işletmeye ait kömür madeni ocağında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından denetim yapıldığını, denetimler sonucu ocakta bazı eksikliklerin tespit edilmesi üzerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 25'inci maddesi gereğince 21 Kasım'da üretimin durdurulması kararı verildiğini hatırlattı. 

Maden ocağında üretimin durdurulmasının ardından mazeretsiz işe gelmedikleri gerekçesiyle 130 işçinin işten çıkarıldığını ifade eden Bağcı, "İşten çıkarılan işçilerimizden 93'ü, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmak için başvuruda bulunmuşlardır. İşçilerimizin mağdur olmamaları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Asım Gökalp Keskin ile görüşülerek, işçilerimizin 2 Aralık 2014'den itibaren İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmaları sağlanmıştır" diye konuştu. 

Türkiye genelinde 70'e yakın maden ocağının üretimine ara verilmesine ve eksiklerin giderilmesine karar verildiğini belirten Bağcı, şunları kaydetti:

"İşçilerimiz kesinlikle sahipsiz değildir. Konuyu bütün yönleriyle hükümetimiz ve ilgili bakanlıklar düzeyinde takip ediyoruz. Türkiye'de kömür madenciliğinde kalıcı bir çözüm üretmek için çalışıyoruz. Dodurga ilçemizde faaliyet gösteren maden ocağımızda da yapılan denetimlerin ardından üretimin durdurulmasına karar verilmiştir. Bu süreçte işveren, işçi çıkarmaya gitmiş, ancak SGK'ya fesih nedeni diğer nedenler olarak bildirildiğinden prim şartlarını taşısalar da söz konusu işçilere işsizlik ödeneği bağlanamamıştır. Konuyla ilgili ilimiz İŞKUR ve İş Teftiş Kurulu Başkanlığı incelemelerini tamamlamıştır. İş yerinde işin durdurulmasının ardından iş sözleşmeleri feshedilen ve İŞKUR İl Müdürlüğümüze işsizlik ödeneği talebi ile müracaat eden 93 işçimize işsizlik ödeneği bağlanması kararlaştırılmıştır."

Bağcı, ayrıca işten çıkarılan işçilere kaymakamlık tarafından 2'şer ton kömür yardımı yapılacağını sözlerine ekledi.