SAMSUN (AA) - Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kazım Yılmaz, borsada fındığın 11,5 liradan işlem görmeye başladığını söyledi.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede 2016 yılı fındık hasat döneminde sona yaklaşıldığına işaret etti.

Bölge için önemli geçim kaynağı olan fındığın üretici tarafından pazara indirilmeye başlandığını belirten Yılmaz, ÇTB işlem tabelasında yüzde 50 randıman kabuklu fındığın kilogram başına brüt 11.50, net 11.20 lira olarak işlem görmeye başladığını belirtti.

Yeni sezon fındık açılış fiyatının üreticiye ve iş adamlarına hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, şunları aktardı:

"Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında 11,5 TL'den alım fiyatları başlamıştır. Borsamızın fiyatları tüm esnaflarımız ve üreticilerimize verdiğimiz gerçek fiyattır. Fiyatla ilgili spekülasyonlar bugünden sonra olmayacaktır. Bu verilen fiyatların dışındaki rakamlara itibar etmemeliyiz. Üreticilerimiz Borsamızın fiyatına her zaman itibar etsinler. 2015 yılından kalan eski fındık halen üreticilerimizin ve sanayicilerimizin elinde var. İhracatçılarımız tarafından doğal olarak eski fındık yeni fındığa oranla daha düşük bir fiyatla alınacaktır. Fındık tüccarı arkadaşlarımızda dolayısıyla üreticilerden eski fındığı doğal olarak daha düşük bir fiyata alacaklardır. Ayrıca üreticilerimizden isteğimiz, eski fındıkları ile yeni fındıklarını karıştırarak piyasaya getirmemeleridir."

Yılmaz, üreticilere topladıkları fındıkları kurutmadan pazara indirmemeleri uyarısında bulunarak, "Yaş fındık kurutulmadan piyasaya indirildiğinde en büyük risk fındıkta küflenme (aflatoksin) olma ihtimalidir. Bu durumda fındık, küflenme hastalığı tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu sorun öncelikle birinci derecede değerli üreticilerimizin kazançlarını olumsuz yönde etkileyecek ve ekonomik değer düşüşüne sebep olacaktır." dedi.

Yaş fındık alımlarının zahireciler tarafından yapılmamasının son derece önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hem fındık üreticimiz, hem zahirecilerimiz hem de kırım yapan fabrikalarımızın mağduriyetleri böylece önleyecektir. Fındığımızı mümkün olduğunca, tümünü pazara indirmeyip, ihtiyaç nispetinde satış yapılmasını sağlamalıyız. Böylece piyasada oluşacak arz-talep dengesinin makul ölçülerde oluşmasına neden olarak, fiyatının çıkmasına, piyasada talep fazlası fındığın oluşmamasına engel oluruz. Böylelikle piyasa dengelerinin fiyatlara olumlu yansıyacağını düşünüyorum."